Fostul primar al comunei Someș Odorhei, Grigore Berinde, a fost găsit nevinovat de către Judecătoria Jibou. În 2016, acesta a fost trimis în judecată de procurori pentru fals intelectual şi abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, fiind acuzat că a produs un prejudiciu de aproape 600.000 de lei bugetului de stat. Magistrații jibouani au decis că fapta de care este acuzat fostul primar nu este prevăzută de legea penală. Fostul primar a fost achitat de instanță, iar sechestrul pus asupra unor bunuri ale acestuia a fost ridicat. De asemenea, a fost achitat în același dosar și fostul deputat PSD de Sălaj, Radu Liviu Bara, în calitate de diriginte de șantier, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
Conform informațiilor furnizate la vremea respectivă de procurorii sălăjeni, Grigore Berinde a fost acuzat că a semnat, în septembrie 2012, în calitate de primar al comunei Şomeş Odorhei, un acord pentru stingerea obligaţiilor de plată cu o firmă privată prin care se atesta în mod nereal faptul că administraţia comunală datora suma de 983.415 lei firmei menţionate, înscrisuri care au fost depuse la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Sălaj pentru a obţine repartizarea acestei sume. Primăria a primit astfel de la AJFP Sălaj suma de 592.246 lei, care a fost virată, din dispoziţia primarului, către firma respectivă, prejudiciul fiind nerecuperat. De asemenea, în decembrie 2013, Grigore Berinde a semnat acte prin care s-a atestat, în mod nereal, că aceeaşi firmă a efectuat lucrări pe drumurile din comună în valoare de 11.165 lei, sumă ce ajuns în conturile firmei însă, în acest caz, prejudiciul a fost recuperat.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi dirigintele de şantier Radu Liviu Bara, care a semnat centralizatoare a situaţiilor de plată ce atestau în mod nereal că s-au efectuat anumite lucrări pe drumurile din comună.
După un proces care a durat ani de zile, Judecătoria Jibou a pronunțat, în data de 7 ianuarie 2022, sentința prin care cei doi scapă de acuzațiile aduse de către procurori.
“(…) achită pe inculpatul Berinde Grigore, cercetat pentru comiterea în concurs a infrac’iunilor de fals intelectual (…) și două infracțiuni de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție, în formă continuată, (…) achită pe inculpatul Bara Radu Liviu, cercetat pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție, în formă continuată (…) respinge ca nefondată acțiunea părții civile ANAF/AJFP Sălaj, având ca obiect obligarea inculpatului Berinde Grigore la plata sumei de 592.246,26 lei, despăgubiri, cu dobânda legală penalizatoare. Respinge cererea parchetului de desființare a unor înscrisuri în vederea restabilirii situației anterioare, respectiv acord de stingere a obligațiilor. (…) Desființează sechestrul asigurator instituit prin ordonanța Parchetului de pe lângă Triunalul Sălaj din data de 12.10.2016, asupra terenului proprietatea inculpatului Berinde Grigore Încuviințează onorariul definitiv al d-nei expert Juca Natalia Coralia în suma de 2.550 lei, constată achitat onorariul provizoriu al expertului în cuantum de 800 lei și pune în vedere inculpatul Berinde Grigore să achite diferența rămasă în cuantum de 1.750 lei”, au stabilit judecătorii de la Jibou.
Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Este evident că juzii din tîrgul Jiboului nu prea cunosc Codul Penal! Sau se prefac că nu-l cunosc.
Asta nu înseamnă câ nu s-a produs prejudiciul precizat, dar câ procurorul de caz a fost puțin pe lângâ meserie, încadrând greșit (oare ?) faptă, că tot nu răspunde pentru fapta sa. Dar și să clocești șase ani un dosar de o asemenea complexitate😃😁 este de râsul curcilor. Dar ține de răspunderea magistraților pentru munca lor, adicâ nici o răspundere.