Localnicii sunt revoltaţi că ţiganii fură recoltele de pe camp şi s-au adresat procurorilor pentru a le rezolva problemele.
In caz contrar, ameninţă că işi vor face dreptate singuri, cu parul.
După ce mai mulţi cetăţeni din Păuşa au depus plangeri şi sesizări la Parlamentul European, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Comisia pentru Discriminări, Instituţia Prefectului Sălaj şi Inspectoratul de Jandarmi, in care semnalau nele-giuirile comise de către comunitatea de romi din localitate, problemele păreau a se fi incheiat, mai ales că mascaţii au descins in dimineaţa zilei de 21 iulie 2010 şi au ridicat mai mulţi ţigani care au comis infracţiuni de furt sau talhărie. Nici vorbă insă, furturile au continuat. Nemulţumiţi că mai mulţi ţigani au furat cartofii plantaţi in primăvară şi işi lasă animalele să pască in voie pe terenurile altora, un grup de opt cetăţeni din localitatea Păuşa a venit ieri la redacţia Graiul Sălajului pentru a avertiza că dacă autorităţile nu vor lua măsuri işi vor face dreptate singuri.
Buda Ioan, reprezentantul localnicilor din Păuşa, a depus ieri o plangere la Parchetul de pe langă Judecătoria Zalău, in care ii informa pe procurori că „persoanele care au insămanţat porumb in această primăvară vor trebui să insămanţeze pămantul din nou pentru că aproximativ 80 la sută din boabe nu au răsărit din cauză că pe teren au fost lăsaţi mult timp porcii unor familii de ţigani – Lingurar Petru cu copiii şi Lingurar Filaton – şi au mers pe şirul de porumb mancand boabele”. Pe langă porci, oamenii spun că şi caii ţiganilor distrug culturile. „Vă informăm că ziua şi seara mergem să vedem ce-i pe acolo, alungăm porcii şi caii, dar cum plecăm aceştia vin iar”, se arată in plangere. In final, cei 12 semnatari ai petiţiei ii roagă pe procurori să-i ajute pentru a se „bucura de roadele muncii”. „Lucrările agricole sunt foarte scumpe şi nu vrem să ajungem la o incăierare cu ţiganii care să se termine urat. In numele cetăţenilor păgubiţi cerem ca să ni se plătească de către aceşti ţi-gani costul lucrărilor agricole suplimentare care au fost executate şi să li se interzică să-şi scoată animalele pe terenurile noastre”, au conchis localnicii din Păuşa.
In urma unei revolte a cetăţenilor din Păuşa, care s-au strans in faţa primăriei Romanaşi pentru a-şi striga nemulţumirile, autorităţile locale au decis
ca mascaţii să descindă in zorii zilei de 21 iulie 2010 pentru a-i găsi pe ţiganii care au comis infracţiuni. Această acţiune nu a avut efectul dorit, iar furturile au continuat.
„Le omor animalele dacă le mai prind pe terenul meu”
Ajunşi la capătul puterilor şi văzand că nici măsurile luate de autorităţile pu-blice nu au avut efect, cu toate că mascaţii i-au ridicat pe ţiganii care au comis infracţiuni, oamenii sunt decişi să-şi facă singuri dreptate, cu parul. „Am făcut sesizări la Parchet, Poliţie şi Prefectură. Dacă ei nu ne fac dreptate, ne facem noi. Le omoram animalele dacă le prindem pe tarla şi punem otravă pe pamant”, avertizează Buda Liviu, unul dintre cetăţenii păgubiţi. Oamenii po-vestesc că i-au prins pe ţigani la furat de cartofi folosindu-se de pubelele pri-mite de la primărie pentru a depozita gunoiul. „Mergeau printre randuri cu pubelele pe rotile şi furau cartofii care abia i-am pus in primăvară la incolţit. Nu ştiam ce roţi se aud pe drum, adică ţiganii mergeau la furat de pe terenurile noastre”, ne-a mai spus Buda Liviu. Cei 12 semnatari ai plangerii sunt oameni simpli, de la ţară, care nu cunosc legislaţia şi singura lor sursă de venit o reprezintă cultivarea pămantului. Localnicii propun chiar „confiscarea animalelor ţiganilor de către poliţie”.
Ţiganii fac viaţa amară locuitorilor din Păuşa
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...