Comuna Fildu de Jos este una dintre unitățile administrativ-teritoriale ale Sălajului în care creșterea calității vieții oamenilor este o preocupare constantă a administrației publice locale condusă de primarul Nicolae Albert.

Azi s-a făcut recepția finală la un obiectiv important – un nou pod rutier în centrul satului Fildu de Mijloc, care vine să încununeze eforturile administrative și financiare depuse anul acesta, dar și în anii precedenți, de conducerea Primăriei pentru modernizarea comunei.

”Este un obiectiv nou de care au nevoie oamenii și pe care m-am străduit împreună cu echipa Primăriei să îl realizăm. Podul este amplasat lângă Biserica <Sfânta Treime>, una dintre bijuteriile arhitecturale ale comunei Fildu. În această zonă, oamenii treceau valea prin apă, nu a existat niciodată un pod. Sunt fericit că acum se poate ajunge la casele de peste vale în condiții de siguranță, indiferent de anotimp”, a declarat, pentru Graiul Sălajului, Nicolae Albert, primarul comunei Fildu de Jos.

Investiția a costat aproape 648 de mii de lei, bani asigurați prin buna gestionare a bugetului comunei.

Utilitatea investiției este incontestabilă, mai ales că și oamenii din sat sunt recunoscători Primăriei pentru realizarea obiectivului. Primarul a ținut să mulțumească întregii echipe care a depus eforturi pentru realizarea acestui proiect.

Anul 2021, an prosper pentru comunitate

Nicolae Albert ne-a deschis ușa „casei” pe care o gospădărește – Comuna Fildu de Jos și ne-a dat posibilitatea să aflăm lucruri foarte interesante despre comună. Primarul nu este născut în Fild`, dar aici se consideră acasă. Pune viață în ceea ce face și asta se simte. Cunoaște fiecare familie din comună, iar modul în care salută și este salutat de oamenii din sat îi dovedește caracterul sociabil, deschis și aplecat problemelor fiecăruia.

”Nu aș da Fildu pentru niciun alt loc. Aici mă simt acasă și știu că împreună cu acești oameni putem realiza lucruri multe pentru viitorul comunei. Am pornit de la zero și am speranțe mari că vom reuși să realizăm cât mai multe proiecte. Eu mă implic pentru fiecare proiect, pentru fiecare investiție, la fel cum mă implic pentru rezolvarea problemelor în propria mea gospodărie. Nu are cum să nu iasă bine dacă pui suflet în tot ceea ce faci”, ne-a mărturisit primarul.

A decis să se implice în viața administrativă a comunității în anul 2017, la alegerile parțiale pentru funcția de primar. A câștigat destul de detașat și s-a apucat de treabă. A reușit să aducă la zi problemele administrative ale comunității, să finalizeze cu succes câteva proiecte pe care le-a găsit în lucru și, în același timp, să stabilească proiectele prioritare pentru viitor. Încrederea fildanilor și-a câștigat-o într-un timp scurt, pentru că nu era străin de ei. Așa se face că la alegerile locale din anul 2020 a câștigat un nou mandat de primar. Și a continuat munca.

Au fost finalizate lucrările la iluminatul public care acum este integral tip LED. A avut grijă ca Drumul Comunal 67 să fie reparat pentru condiții mai bune de trafic rutier.

A supravegheat îndeaproape proiectul de reabilitare și modernizare integrală a sediului Primăriei și a transformat condițiile de lucru ale personalului. Iar mediul de lucru la Primăria Fildu este unul în care spiritul de echipă se simte în rezultatele administrației locale.

Un proiect de suflet de a cărui realizare este mândru este reabilitarea integrală a Școlii Primare din Fildu de Sus. O clădire în paragină a școlii vechi a fost reabilitată integral și dotată cu încălzire centrală pe lemne, cu mobilier modern, cu băi și utilități pentru un mediu curat și modern de învățare pentru copii.

Apoi, prin fonduri europene atrase prin GAL ”Poarta Transilvaniei”, a construit o capelă modernă în satul Fildu de Mijloc, dar capelă există și în satul Tetișu.

”Sunt împăcat pentru finalizarea acestui proiect. Mi-am dorit mult ca acești copii să învețe în condiții moderne. Să aibă căldură, să aibă apă și toate cele necesare. Eu spun cu tărie că este o investiție pentru viitorul acestei comunități. Toate investițiile sunt importante și știu sigur că ne străduim să fie realizate la cele mai înalte standarde”, a precizat Nicolae Albert.

Potențialul cultural și turistic pus în valoare

Primarul este un om deschis și are alături o echipă pe cinste. Fildurile, atestate documentar prin anii 1200-1300, păstrează și azi tradiții transmise din generație în generație – aici găsești meșteri dulgheri, meșteri zidari, sculptori. Și, mai nou, IT-iști.

Însă la Fildu vin și turiști pentru că există obiective turistice și monumente istorice de categoria A, pe lângă frumusețea peisagistică și peșterile din zonă. Așa i-a venit ideea să realizeze micul parc din centrul satului Fildu de Jos, unde a fost construit și un monument al eroilor fildani căzuți pe front în cele două războaie mondiale.

Tot aici, săptămâna aceasta vor fi amplasate podoabe specifice sărbătorilor de iarnă. Iar turiștii au ce vedea. Am găsit și ne-a impresionat o casă care anul viitor va împlini 100 de ani. În curând, aceasta va fi renovată de noii proprietari și va deveni o nouă bijuterie a comunei.

„Noi aşa am pomenit şi casa, şi locu’; nu le laşi în părăsire, că vezi, ele vin din părinți” – este o vorbă pe care am auzit-o deunăzi în Filduri. Și pe bună dreptate că oamenii de aici își ”grijesc” casele și se mândresc lumii cu renumitele porți de Fildu. Acestea din urmă sunt dovada vie a priceperii și a ocupației de bază a fildanilor din vechi timpuri – dulgheria, zidăria, sculptura în lemn – meserii care, pe lângă creșterea animalelor, asigurau veniturile familiilor.  

Biserica de lemn din Fildu de Sus este una dintre cele mai frumoase și bine conservate biserici de lemn din Transilvania care poate fi vizitată în oricare anotimp.

Iar un alt amplasament care pe noi ne-a impresionat este Biserica din Fildu de Mijloc. Comparabilă ca dimensiune cu o catedrală, frumusețea arhitecturală te cucerește la prima vedere. Prin grija părintelui Boia, un preot destoinic din generația tânără care a unit comunitatea, biserica a fost repictată la interior și anul viitor se dorește resfințirea ei.

Dacă ajungeți la Fildu de Mijloc, e musai să treceți pe la Biserică măcar să admirați impresionanta ușă a bisericii care are peste 100 de ani vechime și care a fost sculptată la Viena.

Dincolo de obiective, în Comuna Fildu este și viață culturală. Drept pentru care administrația locală vrea ca toate căminele culturale să fie modernizate. Până acum a fost modernizat Căminul din satul Tetișu cu fonduri din bugetul local și cu munca beneficiarilor de ajutor social.

Înainte de pandemie, se organizau evenimente care țineau oamenii aproape unii de alții la momente de bucurie – Balul strugurilor, concertul de colinde de Crăciun, Zilele Comunei Fildu, se păstra tradiția umblatului cu Steaua și colindatul prin sat.

Și acum oamenii se pregătesc de Sărbători, atât spiritual, cât și ”tehnic”. În gospodării este forfotă mare, se face curățenie, se împodobesc casele și se pregătesc bucatele tradiționale. Însă nu ca în alți ani când tradiția colindatului se putea organiza. Speranța primarului Albert este ca viața să revină la normal și toate obiceiurile zonei să fie reluate și duse mai departe peste generații.

Investiții pentru viitorul comunei

Anul se încheie cu multe realizări la Fildu, dar și cu multe proiecte depuse. După realizarea antenelor de telefonie mobile pentru ca locuitorii să aibă semnal bun la trei rețele de telefonie, în acest moment se derulează proiectul de introducere a fibrei optice. Internetul de mare viteză va fi un avantaj pentru IT-iștii din Cluj care aleg să lucreze de la distanță și vor veni să locuiască în comuna Fildu de Jos, așa cum s-a întâmplat și în comunele vecine.

Oamenii au rețea de apă potabilă în toate satele, iar Nicolae Albert a depus proiect și pentru rețea de canalizare menajeră în satele Tetiș și Fildu de Mijloc, cu o valoare de aproape 2,3 milioane de lei.

Este în lucru studiul de fezabilitate pentru rețeaua de gaz metan în toate satele comunei și speranța edilului este ca în curând toate casele să beneficieze și de această utilitate.

Un alt proiect important este cel depus pentru asfaltarea a 24 de kilometri de drum în satele comunei, mai exact toate ulițele satelor sunt cuprinse pentru asfaltare.

Căminele culturale din Fildu de Mijloc și Fildu de Sus sunt prevăzute pentru reabilitare și modernizare prin proiecte depuse în această toamnă, prin Programul ”Anghel Saligny”.

onduri accesate din toate sursele de finanțare.

Pentru educație este în așteptare finanțarea reabilitării și modernizării școlii din Fildu de Jos, dar și construcția unei săli de sport în Fildu de Mijloc.

Pentru toate aceste proiecte depuse s-au alocat prin Consiliul Local banii necesari întocmirii studiilor de fezabilitate și se așteaptă aprobarea lor ori prin Compania Națională de Investiții, ori prin programul ”Anghel Saligny”.

”Sper să obținem finanțare pentru toate și vom folosi întotdeauna toate sursele de finanțare pe care le vom avea la îndemână. Avem fondurile alocate pentru studii, le-am depus pentru obținerea finanțării și am convingerea că toate vor fi proiecte binevenite pentru comunitatea noastră. Vreau să le mulțumesc cu această ocazie tuturor locuitorilor comunei pentru încrederea pe care o au, pentru răbdarea oamenilor până la realizarea investițiilor. Le doresc multă sănătate, să fie uniți și să trecem împreună cu bine peste aceste încercări ale vremii. Le doresc tuturor Sărbători în tinhă alături de cei dragi, pace și liniște sufletească”, a transmis primarul comunei Fildu de Jos, Nicolae Albert.