Municipalitatea nu are la sfarşitul trimestrului I plăţi restante la nivelul bugetului local, după ce zălăuanii s-au inghesuit la plata impozitelor.
Totalul veniturilor pla-nificate pentru a fi realizate in trimestrul I din 2011 au fost de 27,5 milioane de lei, iar incasările s-au dovedit a fi de 32,6 milioane de lei, rezultand un procent de realizare de 118 la sută, conform execuţiei bugetului local aferent primelor trei luni ale acestui an. In ce priveşte impozitele şi taxele locale pe proprietate, acestea au fost realizate in procent de 204 la sută. Dintr-un plan pe trimestrul I de 3,5 milioane de lei, incasările au fost de 7,2 milioane de lei. „Această incasare a fost posibilă datorită bonificaţiei de 10 la sută acordată la plata integrală a impozitului. Astfel, aproximativ 50 la sută din persoanele fizice şi 36 la sută din persoanele juridice şi-au achitat integral impozitele şi taxele aferente anului 2011”, se arată in proiectul execuţiei bugetului local. Totuşi, la cotele defalcate din impozitul pe venit se inregistrează o nerealizare de 3 milioane de lei. Această scădere se datorează in primul rand prin diminuarea cotei de impozit pe venit de la 47 la 44 la sută şi modificările Codului Fiscal care duc la intarzierea incasării acestor bani la bugetul local, potrivit Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Zalău.
Cheltuieli de 10 milioane de lei pe lună
Totalul cheltuielilor bugetului local al Municipiului Zalău pe trimestrul I au fost de 29,5 milioane de lei, din care plăţile sunt de 24,4 milioane de lei, procentul de realizare fiind de 82,7 la sută. Din acestea, cheltuielile de funcţionare sunt de 25,9 milioane de lei, iar cele de dezvoltare de 3,6 milioane de lei. De menţionat este faptul că „la sfarşitul trimestrului I nu există plăţi restante la nivelul bugetului local”, spune Mariana Cuibuş, directorul executiv al Direcţiei Economice.
Hala agroalimentară şi Clubul Tineretului costă 11 milioane de lei
Din imprumutul in valoare de 15 milioane de lei contractat anul trecut de la CEC Bank au fost efectuate trageri in valoare de trei milioane de lei pană la sfarşitul lui 2010 pentru două obiective: primul tronson al şoselei de centură şi acoperirea Văii Zalăului. Din imprumutul aferent anului 2011, in valoare de 11,9 milioane de lei, 235.000 de lei sunt prevăzuţi pentru şoseaua de centură, reabilitarea Clubului Tineretului costă puţin peste două milioane de lei, iar pentru hala agroalimentară sunt disponibile 9,5 milioane de lei. Procedurile de licitaţie pentru reabilitarea Clubului Tineretului şi construirea halei agroalimentare sunt in derulare, executivul Primăriei trăgand nădejde că in această vară va incepe execuţia lucrărilor.