Ministerul Mediului va da startul unui program de finanțare a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice. Iar în luna decembrie va debuta o nouă etapă pentru înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice. Anunțul a fost făcut de Barna Tanczo, Ministrul interimar al Mediului, Apelor și Pădurilor, și de Lorand Arpad Fulop, președinte al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
”Anul acesta, în câteva zile, vom lansa noul program de staţii de încărcare a maşinilor electrice pentru instituţiile publice. Vom finanţa peste 2.300 de astfel de staţii şi anul viitor acestea vor fi completate, prin Ministerul Dezvoltării, cu lansarea programului pentru 15.000 de staţii, prin PNRR. În decembrie vor mai fi lansate două programe. La programul de fotovoltaice pentru persoane fizice vom păstra acelaşi sistem de depuneri de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care iniţial se înregistrează în sistem. De asemenea, vom lansa un program pentru piste de biciclete pe structura ghidului care a mai fost lansat în trecut”, a declarat oficialul.
Lorand Arpad Fulop, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a precizat că programul Casa Verde Fotovoltaice 2021 va fi relansat în decembrie cu un buget de 280 de milioane de lei, fonduri rămase nedistribuite, după ce multe din dosarele depuse în anii trecuți au fost respinse.
”Din luna decembrie relansăm programul. Bugetul este ce a rămas de atunci, din 2019. În 2019 aveam 537 de milioane de lei pentru fotovoltaice și am oprit programul după ce solicitările au ajuns la 540 de milioane. De aceea avem acum 280 de milioane lei, atât ne-au rămas, pentru că nu fiecare dosar a fost aprobat”, a spus Fulop
Maxim 20 de mii de lei pentru instalarea sistemelor de panouri
Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.
Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Suma reprezintă 90 la sută din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10 la sută trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.