Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat duminică la un post național de televiziune că săptămâna aceasta vor avea loc controale în unitățile de învățământ din țară, controale ce vor viza atât respectarea regulilor sanitare, cât și modalitatea în care s-a raportat rata de vaccinare.
„Controalele pe care le demarăm de mâine (luni-n.r) au în vedere respectarea regulilor sanitare în școli. Este un element foarte important pentru a putea asigura un mediu sigur pentru elevi și pentru profesori. În același timp, da, vom confrunta și rata de vaccinare afișată pe site-ul instituției cu datele pe care Ministerul Educației le are din Registrul Național de Vaccinare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție la un post de televiziune.
Declarația oficialului vine în contextul în care, în prima zi a lunii noiembrie, unitățile de învățământ aveau obligația să publice pe site-urile lor rata de vaccinare în rândul personalului. Ulterior, în 5 noiembrie, obligația de publicare a acestor date a revenit și inspectoratelor școlare. Prin prisma faptului că au apărut diferențe de procente în minus la unele unități de învățământ, decizia Ministerului a fost să verifice datele.
Spre exemplu, Graiul Sălajului a publicat, la data de 2 noiembrie, articolul privind rata vaccinării în câteva unități de învățământ din Sălaj, date publice, luate de pe site-urile școlilor (https://graiulsalajului.ro/fizic-sau-online-la-scoala-nici-ministrul-nu-stie-inca-a-143879). Am făcut o scurtă comparație și am observat că există două licee importante din Zalău unde, de luni până vineri (data publicării ratelor vaccinării de către ISJ Sălaj), a scăzut rata vaccinării.
La Colegiul Național ”Silvania” Zalău, rata vaccinării publicată pe 1 noiembrie era 95,4%, fiind declarați 83 de angajați vaccinați din 87, pe site-ul www.cnszalau.ro.
Luni, 8 noiembrie, site-ul unității nu a fost funcțional câteva ore, iar datele referitoare la vaccinare erau deja modificate în momentul în care a redevenit funcțional. Cei 87 de angajați au devenit 73, din care vaccinați 66. Rata nouă a vaccinării publicată pe site este aceeași cu cea publicată vineri de ISJ Sălaj, adică 90,41%.
O altă mică diferență în minus apare și la Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău. Dacă luni, 1 noiembrie, rata vaccinării era 89,85%, vineri 5 noiembrie, rata vaccinării era 89,39 la sută. Sunt doar două exemple pe care le dăm în cunoștință de cauză. Probabil numărul lor este mai mare.
Rămâne de văzut care sunt motivele acestor erori de calcul ale ratei vaccinării după verificările Ministerului Educației, chiar dacă ministrul Cîmpeanu consideră acest criteriu doar o soluție de compromis: ”S-a mers pe ideea introducerii unui prag de 60% fără includerea celor care au trecut prin boală, în această fază. Aceste reguli sunt o variantă de compromis, pentru că ipoteza de la care s-a plecat a fost aceea a păstrării închise, subliniez închise, a tuturor grădinițelor și școlilor din România pentru o bună perioadă de timp. A trebuit identificat un criteriu de departajare. Nu este un criteriu perfect, vă asigur că el va fi perfectat. Spre exemplu, vinerea aceasta vor raporta rata de vaccinare pe structuri, nu pe școli cu personalitate juridică. Acest lucru este un pas important în remedierea neajunsurilor acestui ordin de ministru”, a conchis oficialul.