Un mare pericol – nutreţurile mucegăite

Administrarea unor nutreţuri infestate cu mucegaiuri este foarte dăunătoare pentru organismul animal din cauza acţiunii directe a micotoxinelor produse de mucegaiuri. Să nu mai vorbim de valoarea nutritivă scăzută a furajelor. introducerea in raţie a unor astfel de furaje favorizează apariţia micozelor, boli provocate de micete patogene (ciuperci care produc micoze) sau de produsele lor de metabolism.
In general micetele toxinogene dezvoltă micotoxinele in substratul lor nutritiv, conţinutul in apă al acestuia şi umiditatea aerului fiind factorii care inluenţează hotărator creşterea micetelor şi elaborarea micotoxinelor. Efectele sunt dintre cele mai nocive , cu grave şi variate consecinţe asupra sănătăţii , productivităţii şi chiar a vieţii animalelor. De factorii favorizanţi amintiţi trebuie să se ţină seamaa mai ales in spaţiile de depozitare a furajelor combinate sau a cerealelor.

Tulburări de reproducţie
Efectele dăunătoare ale administrării furajelor mucegăite sunt resimţite in toate tipurile de producţie, dar mai ales in cazul tineretului şi femelelor care fac obiectul reproducţiei. In cazul consumării unor furaje mucegăite, efectele inregistrate in tulburările de reproducţie se manifestă prin avorturi, complicaţii de parturiţie, evoluţii uternie intarziate, menstru prelungit după fătare, endometrite urmate de infecunditate şi sterilitate. O formă frecventă de intoxicaţie este furaziotoxica, determinată de mucegaiurile aparţinand genului Fusarium, dezvoltate pe ştiuleţii de porumb, depozitaţi necorespunzător, pe a căror suprafaaţă apare un strat albicios. Simptomele infestării sunt tumefierea buzelor vulvei, monte repetate, scurtarea ciclului de călduri, avorturi laa scroafele gestante, moarte ovulară, embrionară sau fetală. Boala apare nu numai din cauza consumului de porumb infestat ci şi a introducerii in raţie a sfeclei sau a fanului infestat de Fusarium.