Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, va anunța abia vineri unde, cum și când vor fi reluate cursurile școlare, după această perioadă de vacanță ”forțată” a elevilor.

Modul în care vor fi reluate cursurile în 8 noiembrie ar putea fi decis la nivel județean sau la nivelul fiecărei unități de învățământ, după cum a declarat luni oficialul din minister, și se va ține cont de incidența cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar și de gradul de vaccinare al cadrelor didactice din fiecare unitate de învățământ.

”În funcție de elementele sanitare, epidemiologice, vom vedea dacă ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației va trebui completat cu alte criterii pentru ca școlile să poată relua activitatea cu prezență fizică. În mod clar mergem către o decizie descentralizată, adecvată și adaptată situației reale, pentru că sunt școli care funcționează în localități cu rate foarte mici de infectare și școli care funcționează în localități cu rate foarte mari de infectare. Sunt școli care învață în trei schimburi și au aglomerări mari de elevi, și școli care funcționează într-un singur schimb. Vom adăuga aceste criterii epidemiologice și menționez un posibil criteriu pentru ca școala să se poată derula cu prezență fizică: rata de vaccinare în rândul personalului din învățământ”, a declarat ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu.

Decizia ar putea fi luată descentralizat de către fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de incidența de infectare cu coronavirus din localitate. În localitățile cu incidență scăzută sau zero, cursurile vor putea fi reluate în format fizic, cu prezența la școală. În localitățile unde incidența este ridicată, școala ar putea începe doar în format online.

Ministrul a precizat că noile criterii vor fi anunțate vineri, 5 noiembrie, și în funcție de acestea va fi schimbat și Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației care reglementează modul în care se desfășoară școala în timpul pandemiei.

Totuși, surse neoficiale din învățământul sălăjean spun, după o ședință avută cu reprezentanții Inspectoratului Școlar, că orele se vor ține cel mai probabil în format online, până în luna martie a anului viitor.

Rata vaccinării în școlile sălăjene

Vă reamintim că, de la 1 noimembrie, fiecare unitate de învățământ este obligată să publice pe site-ul propriu rata de vaccinare în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Am căutat pe site-urile celor mai cunoscute școli din Sălaj și vă redăm câteva situații oficiale. Dacă se va ține cont de rata de vaccinare în noul ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății care va reglementa reluarea cursurilor din 8 noiembrie, aceste date vor cântări semnificativ la reluarea cursurilor în format fizic.

La Colegiul Național ”Silvania” din Zalău, din totalul de 87 de angajati, 83 sunt vaccinați cu cel putin o doză de vaccin anti-Covid 19, înregistrând un procent de 95,4%.

La Colegiul ”Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei, din cei 52 de angajați, 40 dintre ei sunt vaccinați cu cel puțin o doză, reprezentând un procent de 76,92 la sută.

Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău are o rată de vaccinare a personalului de 89,85 la sută. Din totalul personalului unității, din cei 69 de angajați, 62 au schema completă de vaccinare.

Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, conform datelor publicate la 1 noimebrie, are o rată de vaccinare de 80 la sută. Din totaul personalului de 85 de angajați, 68 sunt persoane vaccinate.

O rată mai scăzută de vaccinare se înregistrează la Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” Zalău, unde, din cei 55 de angajați, doar 34 sunt vaccinați, înregistrându-se o rată de vaccinare de 61,81 la sută.

La Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Zalău, gradul de vaccinare este de 76 la sută. Din cei 94 de angajați, 71 sunt persoane vaccinate.

La Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” din Zalău, din cei 53 de angajați, 38 sunt persoane vaccinate, înregistrându-se o rată de vaccinare de 71.70 la sută.