Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș. Niciun partid nu pare să vrea un guvern USR

Sălăjeanul Dacian Cioloș a fost nominalizat luni de către președintele României, Klaus Iohannis, să formeze un guvern care să aibă o susținere majoritară în Parlamentul României. O decizie surpriză a președintelui Iohannis, după ce cu numai o săptămână în urmă, după căderea guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, spunea cu subiect și predicat că vina instabilității guvernamentale aparține celor de la USR.

Consultări cu partidele politice parlamentare

Luni, președintele Klaus Iohannis a chemat la consultări reprezentanții partidelor parlamentare, în vederea desemnării candidatului de premier, în scopul formării viitorului guvern.

Înaintea consultărilor, liderii politici au cam făcut publice pozițiile lor. Astfel, cei de la PSD, prin Vasile Dîncu, au spus că nu vor propune niciun nume de premier, pentru că nu au o majoritate constituită. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a nuanțat puțin, susținând că ”dacă avem o majoritate, revenim la guvernare”.

Cei de la PNL au mers cam pe aceeași idee: nu au majoritate pentru susținerea unui candidat propriu, așa că nu au mers la discuții cu președintele ca să propună un premier. Însă, la fel, au nuanțat, că decizia lor rămâne la fel: dacă se va contura o majoritate, președintele partidului și premierul demis, Florin Cîțu, va fi varianta susținută.

Dacian Cioloș, noul președinte al USR, a anunțat înainte de consultări că își vor asuma perioada grea de guvernare în condițiile pandemice și economice actuale, astfel că vor merge la Cotroceni cu propunerea de premier în persoana lui Dacian Cioloș.

După consultări, președintele PNL, Florin Cîțu, a ținut să evidențieze că momentan nu a făcut președintelui nicio propunere pentru că ”există în acest moment o majoritate PSD-USR-AUR”.

Tot după întrevederea cu președintele României, pesediștii au fost foarte fermi în privința a ceea ce trebuie să se întâmple: ori se formează o majoritate pentru guvern, ori se formează o majoritate pentru alegeri anticipate.

Dacian Cioloș, președintele USR, s-a întors de la consultări cu promisiunea președintelui României că va analiza propunerea făcută și va veni cu un răspuns.

Cea mai surprinzătoare propunere a venit din partea UDMR, cei care de obicei nu se angrenau în propuneri de premieri. De data aceasta, pe fondul crizei guvernamentale, UDMR a mers la Cotroceni cu o propunere de ieșire din criză: Kelemen Hunor premier pentru șase luni, ca să se poată reface coaliția de guvernare de dreapta în acest timp, totodată având un guvern funcțional care să treacă țara prin această iarnă.

Anunțul președintelui, care a surprins partidele

După consultări, președintele Klaus Iohannis a ieșit la declarații publice, pentru a prezenta concluziile.

”La consultările pe care le-am avut astăzi (n.r. luni) cu formațiunile parlamentare, am subliniat care sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români: gestionarea pandemiei, creșterea prețurilor la energie și măsuri ca celelalte prețuri să nu atingă un nivel insuportabil pentru populație, pregătirile pentru perioada de iarnă. În același timp, trebuie să nu dăm cu piciorul la această mare oportunitate care este PNRR și să beneficiem de fondurile europene semnificative aflate la dispoziția României. Dintre toate propunerile și abordările diferite cu care au venit partidele, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură, am decis să îl desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș”, a fost anunțul făcut de președinte.

La scurt timp, a ieșit și premierul desemnat, Dacian Cioloș, cu o declarație.

”Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice. Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”, a spus Dacian Cioloș.

Reacțiile foștilor aliați după desemnarea lui Dacian Cioloș

Înainte de consultări, previziunile analiștilor politici erau că președintele României nu va desemna niciun premier după această primă rundă de consultări, având în vedere relațiile degradate dintre Iohannis și USR. Probabil că desemnarea lui Cioloș pentru formarea noului guvern a fost o surpriză chiar și pentru cei de la USR. Imediat însă Dacian Cioloș a spus că demarează negocierile pentru celelalte partide pentru obținerea susținerii parlamentare, nominalizând preferința sa pentru reluarea colaborării cu PNL și UDMR în noua formulă guvernamentală.

Mesajul transmis de cei de la PNL prin vocea președintelui Florin Cîțu, cât și prin intermediul altor lideri liberali a fost însă implacabil pentru Cioloș: să meargă la noii săi aliați, PSD și AUR, și să formeze cu ei noul guvern. „Este o decizie și un anunț care cred eu că vine în urma lucrului întâmplat în Parlament. Acolo s-a dovedit că existe o majoritate PSD-AUR-USR și această majoritate trebuie să formeze un guvern. Acum are ocazia să guverneze”, a declarat și prim-vicepreședintele PNL, Dan Vîlceanu. Mai mult, el a spus că: „Vom discuta cu cei de la USR. Rămâne de văzut ce vom stabili și în forurile noastre de conducere. Trebuie clarificate câteva lucruri. Domnul Barna a făcut afirmația că există un protocol cu PNL și UDMR. În acel protocol era prevăzut că premierul este de la PNL, iar în acel protocol nu scria că USR dă jos guvernul. Este absurd să spui că mai există un protocol. De aceea, cred eu că discuțiile pe un premier desemnat care trebuie să își găsească o majoritate care din punctul nostru de vedere a fost testată deja: PSD-USR-AUR”.

Nici reacția celor de la UDMR nu a fost mai favorabilă, tot pe fondul acelei semnări a moțiunii de cenzură inițiată de AUR, considerat partid extremist de către udemeriști. Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a spus că partidului său îi va fi „foarte greu” să susțină un guvern condus de Dacian Cioloș după ce USR „a format o coaliție de conjunctură cu AUR”.

„Noi, la consultările de la Cotroceni, am avut o propunere a noastră, prin care l-am propus pe domnul Kelemen Hunor pentru funcţia de prim-ministru. Am văzut această decizie a preşedintelui Iohannis, nu ştiu, dânsul poate că s-a gândit că există o majoritate în Parlament formată din 281 de senatori şi deputaţi – cei care au votat împotriva Guvernului şi, drept rezultat al acestui vot, Guvernul a fost destituit în Parlament. Pentru noi va fi destul de greu să-l acceptăm pe domnul Cioloş ca prim-ministru. Primul motiv este că a format o coaliţie de conjunctură cu AUR – prima moţiune de cenzură iniţiată a fost semnată numai de USR PLUS şi AUR. După aceea, USR PLUS a votat o altă moţiune îndreptată împotriva Guvernului. Având în vedere aceste două motive, pentru noi va fi destul de dificil”, a precizat liderul deputaţilor UDMR, pentru Agerpres.

Și Kelemen Hunor a fost destul de circumspect. Președintele UDMR susține că președintele a văzut că există o majoritate PSD-USR-AUR și astfel l-a propus pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier. Acesta spune că de patru săptămâni nu a vorbit cu liderul USR. Kelemen Hunor spune că în primul rând trebuie „să clarificăm de ce a dat jos Guvernul”. „Nu poți să spui că astăzi te dau jos, îți dau un pumn în gură și a doua zi te cer de nevastă”, a declarat Kelemen Hunor pentru presa centrală.

Nici PSD și nici AUR nu promit sprijin pentru cabinetul Cioloș

Dacă foștii aliați ai useriștilor au fost tranșanți în ceea ce privește posibilitatea susținerii unui cabinet Cioloș, veștile bune n-au venit nici din partea noilor aliați ai USR-ului.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost ferm că nu va susține un guvern Cioloș. „Desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate! PSD nu va vota niciodată un nou Guvern zero! Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru! Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”, a spus liderul PSD.

Și liderul AUR, George Simion, și-a exprimat lipsa de susținere chiar pe pagina de Facebook a lui Dacian Cioloș, la postarea acestuia comentând: ”Dar cine crezi că te votează?”. Liderul AUR a și postat pe pagina personală de Facebook un mesaj pentru susținătorii săi: ”Iohannis, Cîțu, Cioloș. Așa arată când satanele politicii o iau razna”. Un susținător îngrijorat îl întreabă pe Simion: ”Ce s-a întâmplat, domnule Simion? Pleacă-ai noștri, vin ai noștri (Cîțu, Cioloș)?”, iar Simion îi răspunde: ”Nu vin, stați liniștită. Nu au voturile”.

Miercuri, Cioloș speră să se întâlnească cu foștii aliați

Prima ieșire publică a lui Dacian Cioloș ca premier desemnat a avut loc marți, în cadrul căreia a reiterat invitația foștilor parteneri de coaliție de a intra la guvernare alături de el.

„Am avut o discuție telefonică ieri seară (luni seară – n.r.) și astăzi dimineață (marți dimineață – n.r.) și cu colegii de la UDMR și cu cei de la PNL și cu minoritățile și cel mai probabil o primă întâlnire o vom organiza mâine (miercuri – n.r.), pentru că am înțeles că PNL va avea în seara asta un Birou Politic pentru a discuta un eventual mandat”, a anunțat Dacian Cioloș, citat de Mediafax. Premierul desemnat spune că întâlnirea va avea loc miercuri după-amiază, după ședința de Guvern, la nivelul președinților partidelor. Echipa de negociere a USR va fi formată din Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu.

”Obiectivul nostru e numirea rapidă a unui guvern care să lucreze pentru români. Pentru asta vom apela la partenerii noștri de guvernare, PNL și UDMR, cu care avem încă un acord de coaliție”, a declarat Dacian Cioloș, marți dimineață, în cadrul unei conferințe de presă. Referitor la un posibil refuz al liderilor PNL de a merge către USR pentru negocieri, Cioloș a precizat: „Eu nu sunt sensibil la asemenea simboluri, ne putem vedea oriunde, chiar și la un bar în oraș dacă asta ajută”.

De cealaltă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că ar discuta cu Dacian Cioloș în cazul în care va fi invitat, însă spune că i se pare „total neserioasă” abordarea premierului desemnat care consideră PSD o a doua opţiune. „Am înțeles de la Dacian Cioloș că nu discută cu PSD-ul, așa că îi urez succes”.

Orban iese la atac

Pe fondul acestor declarații belicoase, fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a atacat actuala conducere a PNL și pe președintele Iohannis.

„Decizia de ieri (n.r. luni) a președintelui este mai degrabă o cacealma, care are ca efect prelungirea crizei politice și adâncirea ei. În ciuda bunelor intenții ale USR și ale lui Dacian Cioloș, desemnarea ca prim-ministru al lui Dacian Cioloș este o desemnare care nu ține cont de principiul loialității constituționale care ar fi trebuit aplicat și nu ține cont de faptul că desemnarea trebuie să se facă în persoana unui premier care să aibă cu adevărat șansa de a obține o majoritate parlamentară. Este clar pentru orice om de bun simț că nici actuala conducere PNL, nici alte formațiuni politice nu vor susține un guvern Cioloș. Mă îndoiesc că în momentul în care președintele, deși formal și-a îndeplinit atributul constituțional de desemnare a premierului, pe baza singurei propuneri care a fost formulată, nu pot să cred că președinele României nu este conștient de faptul că Dacian Cioloș nu are nicio șansă să formeze o majoritate parlamentară. Această desemnare s-a produs din cauza faptului că nici PSD și nici PNL nu s-au prezentat la consultări cu o propunere de premier. Dacă în privința PSD e pagubă-n ciuperci faptul că n-au venit cu propunere de premier, în ceea ce privește conducerea PNL, decizia de a nu se prezenta cu o propunere de prim-ministru este o decizie care practic a pus PNL în situația de a nu avea o propunere de prim-ministru și de a nu-i pune pe masa președintelui o posibilitate de desemnare a unui premier care are șansa să formeze o majoritate parlamentară. Singura soluție este refacerea coaliţiei de guvernare formată după alegerile din 6 decembrie”, a declarat Ludovic Orban.

Fostul lider liberal mai spune că ”actuala conducere PNL nu va sprijini învestirea lui Dacian Cioloș. Sunt convins că intenția ascunsă care stă în spatele acestei desemnări este dorința ca la a doua desemnare să fie desemnat de președinte Florin Cîțu”.