În timp ce vorbim despre eliminarea birocrației, autoritățile au pregătit un formular lung și stufos pentru românii care doresc să beneficieze de ajutor financiar de la stat pentru plata facturilor la gaz și curent în sezonul rece.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Aceasta prevede acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinței, precum și pentru consumul de energie electrică. Eventuale sugestii și propuneri pot fi formulate până în data de 3 octombrie. Legea ar urma să se aplice începând din 1 noiembrie.

Procentul de compensare diferă în funcție de venitul solicitantului. E important de menționat că cei care doresc să beneficieze de această formă de sprijin au de completat un formular lung de 14 pagini, iar data limită de depunere a acestuia la primăria din localitate este 15 octombrie. Mai în glumă, mai în serios, doritorii ar trebui să se apuce deja de scris pentru a fi siguri că îl completează în timp util.


Statul ne dorește … toate cele bune!

Pe site-ul Ministerului Muncii, găsim și un mesaj de încurajare din partea autorităților, alături de lămuririle privitoare la completarea chestionarului lung cât o zi de post.

“Stimaţi cetăţeni, Statul român, în conformitate cu prevederile constituţionale, doreşte să vă ajute să depăşiţi momentele speciale prin care treceţi, dvs. şi familia dvs. Pentru aceasta vă adresăm rugămintea să citiţi cu foarte multă atenţie formularul şi să completaţi cu sinceritate toate datele solicitate, conform indicaţiilor de mai jos. Cu speranţa că situaţia dvs. personală se va schimba în bine cât mai curând, vă mulţumim pentru înţelegere!”, e mesajul plin de empatie pe care-l transmit reprezentanții Ministerului Muncii. Păcat că nu ne poate ține și de cald…

Compensare de sută la sută pentru cei cu venituri minime în acte

Potrivit proiectului de lege, valoarea ajutorului de încălzire se va stabili raportat la veniturile solicitantului. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

Venit/Procent compensare:

  • 0 – 200 de lei – 100%
  • 200,1 – 320 de lei – 90%
  • 320,1 – 440 de lei – 80%
  • 440,1 – 560 de lei – 70%
  • 560,1 – 680 de lei – 60%
  • 680,1 – 920 de lei – 50%
  • 920,1 – 1.040 de lei – 40%
  • 1.040,1 – 1.160 de lei – 30%
  • 1.160,1 – 1.280 de lei – 20%
  • 1.280,1 – 1.386 de lei – 10%
  • 1.280,1 – 2.053 de lei – 10%

Pe de altă parte, românii cu venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană în cazul familiilor și de 2.053 de lei în cazul persoanelor singure vor beneficia și de un supliment lunar pentru energie, calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de 30 de lei pentru consumul de energie electrică, de 10 lei pentru consumul de gaze naturale sau energie termică și de 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri. Suplimentul pentru energie se va acorda pe tot parcusul anului și va fi plătit direct furnizorului, cu excepția celui pentru combustibil solid sau petrolier, care va fi plătit direct titularului.

Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat, atunci când sunt îndeplinite condițiile de acordare. Suplimentul pentru energie se acordă cumulat, în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate. În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului se majorează la 70 lei, potrivit actului normativ.

Pentru energia termică, valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu definit de lege și în funcție de prețul local al gigacaloriei, care diferă de la localitate la localitate. În acest scop, harta României a fost împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă), pentru fiecare zonă stabilindu-se un consum mediu lunar pentru lunile de iarnă pentru locuințe cu 1, 2, 3 și 4 sau mai multe camere.

Sprijinul se acordă “pe încredere”

Legea consumatorului vulnerabil nu pomenește nimic despre efectuarea unor anchete sociale în cazul solicitanților. Se merge pe varianta formularului de 14 pagini, unde doritorii au de completat informații despre ocupanții unei locuințe, sursele de venit, bunurile pe care le dețin în locuință.

E bine știut faptul că sunt multe persoane care lucrează la negru sau muncesc în străinătate, iar veniturile lor în acte sunt zero, deci se vor încadra cu brio pentru a beneficia de această formă de sprijin. Alții, mai corecți, cu veniturile la vedere, vor beneficia de compensări mai mici, cu toate că în realitate sunt, probabil, mai săraci.

Consumatorul vulnerabil trebuie să se adreseze primăriei, pentru a obține acest sprijin financiar.