Creşterea prepeliţelor (coturnicultura) poate insemna şi pentru dumneavoastră drumul de la plăcere sau curiozItate la o afacere de succes.
Avantajele intreţinerii prepeliţelor: dimensiuni mici, care permit de exemplu să găzduim 100-110 indivizi pe metrul patrat; cantitatea mică de furaje consumată zilnic (14-29 de grame pe metru patrat); ouatul precoce, abundent şi regulat (femela depune primul ou după 6-7 săptămani, iar dacă este bine ingrijită atinge 350 de ouă pe an; prepeliţa de carne (faraon) poate fi comercializată la 40-50 de zile; creşterea şi maturizarea sexuală rapidă (după 40 de zile masculii sunt folosiţi in acuplare); rezistenţa la boli (dacă le este oferită igiena corespun-zătoare, nu veţi avea probleme cu aceste păsări.
Oul de prepeliţă conţine de cinci ori mai mult fosfor, de şapte ori mai mult fier, de şase ori mai multe vitamina B1 de 15 ori mai multă vitamina B2 şi de şapte ori mai multe microelemente (calciu, zinc, potasiu) decat rivalul său, oul de găină.
Datorită calităţilor sale medicina modernă naturistă recomandă curele cu ouă de prepeliţă in tratarea mai multor afecţiuni ale organismului (TBC, afecţiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronşic etc.
Carnea de prepeliţă este una dintre cele mai fine şi apreciate in gastronomia internaţională. Beneficiile cărnii de prepeliţă constau in conţinutul scăzut de grăsimi şi colesterol caracteristic, făcand din aceasta o alternativă dietetică şi curativă pentru suferinzi obezitate, colesterol mărit, diabet.
In cazul in care dorim ca prepeliţele noastre să dea un randament bun (ouă, carne) atunci acestea au nevoie de un randament liniştit, preferabil inchis, luminat şi călduros, in care să nu pătrundă umezeala. Pentru demararea unei mici crescătorii investiţia este foarte convenabilă mai ales dacă aveţi spaţiul necesar (balcon sau o cămară).
Nu mai rămane decat să achiziţionaţi: ouă pentru incubat, pui mici sau păsări adulte. raportul trebuie să fie un mascul la două-trei femele; baterii in care veţi plasa păsările tinere/ adulte. preferabil realizate din aluminiu, aliaj metalic şi plasă galvanizată; furaje pentru pui, iar mai tarziu pentru păsările tinere şi adulte; un incubator pentru a scoate noii pui; hrănitori şi adăpători pentru a asigura permanent accesul la mancare şi apă al păsărilor.