Investițiile în derulare pentru modernizarea comunei Someș Odorhei sunt o dovadă clară că orice administrație locală cu viziune muncește pentru binele înregii comunități și în mod constant. Am avut plăcerea să ne vorbească primarul Ioan Șandor despre ceea ce se face în comună, primar aflat la primul său mandat obținut la alegerile locale din septembrie 2020. Deși nou în ”breaslă”, Ioan Șandor s-a adaptat repede și își petrece timpul vizitând șantierele, găsind soluții pentru problemele care apar în comunitate și pentru a face ca tot ceea ce se construiește să aibă rost. Așa cum ne-a mărturisit, preocuparea constantă a sa este atragerea tinerilor să locuiască în comună, pentru ca toți banii investiți în infrastructura de toate felurile să aducă bunăstarea și confortul locuitorilor.

”Ne străduim să avem de toate în comună, o să vedeți. Problema reală, și nu doar la noi, este că satele rămân tot mai pustii. La mine ân sat, în Inău, sunt zeci de case goale, foarte mulți oameni sunt în vârstă și se duc pe rând, iar tinerii își duc traiul prin străinătate sau la oraș. Încă mai avem peste 2500 de locuitori în comună, dar pe zi ce trece suntem tot mai puțini. Tare mă tem că după ce le-om face pe toate nu vom avea cine să le folosească”, spune primarul cu privirea tristă, indicând tot mai multe case în care nu mai locuiește nimeni. Totuși, nutrește speranța că lucrurile se vor îndrepta și tinerii se vor întoarce acasă: ”Sper ca toate facilitățile pe care le avem aici să-i determine pe cei mai tineri să vină acasă, să locuiască și să muncească aici”

Școlile și grădinița au fost pregătite temeinic

În toate cele cinci sate componente ale unității administrativ-teritoriale Someș-Odorhei (Someș, Inău, Bîrsa, Domnin și Șoimuș) am găsit forfotă, mai ales că toamna călduroasă și senină a permis derularea lucrărilor. Spre exemplu, școlile din comună se pregăteau să primească elevii și preșcolarii. Muncitorii tocmai montau mobilierul și pregăteau sălile pentru copii la Grădinița din Someș Odorhei. La școala cu clasele I-III din Șoimuș s-au zidit sobe de teracotă noi, iar la Domnin se făcea curățenie de zor. La creșa pe care edilul ar vrea să o dea în folosință anul viitor se lucra de zor la finisaje. Primăria are în plan dotarea grădiniței din centrul de comună cu un buget de 10 mii de euro, după ce au fost investiți alți 805 mii lei pentru modernizarea clădirii. ”Inclusiv sistemele la geamuri sunt de ultimă generație. În cazul unui incendiu se deschid automat pentru evacuare. Băile sunt integral renovate, adaptate copiilor de vârstă preșcolară. Mai vrem să dotăm grădinița și vom face cât mai curând asta. Probleme întâmpinăm la creșă, unde nu putem susține din bugetul comunei cheltuielile de personal. Am promisiuni că va fi modificată legea educației ca personalul să fie plătit de Ministerul Educației”, a spus Ioan Șandor.

În total, în Comuna Someș Odorhei sunt 310 copii care frecventează școlile și grădinițele, iar 150 dintre aceștia au primit și tablete din partea Primăriei, iar 80 de tablete au fost primite de la Inspectoratul Școlar.

Canalizarea în Someș și Inău va fi gata anul viitor

În stadiu avansat de executare a lucrărilor este și proiectul de realizare a rețelei de canalizare în satele Someș Odorhei și Inău. Demarat în anul 2018, cei 29 de kilometri de rețea de canalizare menajeră vor deveni funcționali în anul 2022. Proiectul are o valoare de 14,5 milioane de lei obținuți prin Programul Național de Devoltare Locală și a fost depus pentru a completa lista utilităților puse la dispoziția locuitorilor de administrația locală. Cum rețea de apă și de gaz există, era nevoie de canalizare menajeră. Odată cu rețeaua sunt construite 14 stații de pompare, 532 de cămine de vizitare și 17 cămine de vane. Iar pe PNDL 3-Programul ”Anghel Saligny”, Ioan Șandor a pregătit documentația, inclusiv studiul de fezabilitate și așteaptă deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pentru extinderea rețelei de gaz și în satele Bîrsa, Domnin și Șoimuș.

Se asfaltează străzile din Șoimuș

Pitorescul sat Șoimuș va avea de luna aceasta străzile asfaltate. Pregătirile pentru procedura în sine s-au făcut, iar pe lângă aceste străzi va fi asfaltat și Drumul Comunal 18. Proiectul se derulează prin PNDL II și din bugetul local, valoarea totală a investiției fiind ede 3 milioane de lei. Pe Drumul Comunal 14, primarul a obținut avizul Companiei Naționale de Investiții pentru remedierea alunecării de teren și are fondurile necesare asflatării. Așa că drumul care leagă Inăul de Noțig nu va mai crea probleme șoferilor nevoiți să circule din primăvară, pe o porțiune bună de drum, pe o singură bandă.

Iluminat modern în toată comuna

Prin Agenția Fondului de Mediu, primarul Ioan Șandor a depus o cerere de finanțare pentru modernizarea iluminatului public. Astfel că zilele acestea începe schimbarea corpurilor de iluminat de pe stâlpi cu altele noi și moderne, pe led. Valoarea proiectului se ridică la suma de 430 de mii de lei și este prevăzută schimbarea a 304 corpuri de iluminat public. O a doua cerere de finanțare urmează să fie depusă în sesiunea de toamnă pentru a fi înlocuite și corpurile de iluminat din satele Bîrsa, Domnin și Șoimuș, plus traseul drumului comunal DC 14.

Teren de minifotbal pentru tineri, la Inău

Zilele trecute au demarat lucrările la un teren de minifotbal, iar locul ales de Primărie este în satul Inău. În comună sunt mulți iubitori ai sportului, au și echipă de fotbal care joacă în Liga a IV-a, iar administrația locală a decis să realizeze această investiție pentru tinerii comunei, ca alternativă la baza sportivă și la sala de sport, ambele moderne și dotate corespunzător. Terenul va fi gata la finalul anului, iar costurile investiției se ridică la suma de 400 de mii de lei.

Dispensarul, cămine culturale și capela – proiecte care așteaptă finanțare

Ioan Șandor ne-a dezvăluit și planurile sale din perioada următoare. A depus la Compania Națională de Investiții două proiecte importante pentru oameni – reabilitarea și modernizarea dispensarului uman, reabilitarea și modernizarea căminelor culturale din Someș Odorhei și Inău; la Fondul de Mediu, pe lângă iluminatul public, edilul vrea săprimească fonduri pentru eficientizarea energetică a școlii din Domnin. A dat și o veste bună locuitorilor: în curând, vor beneficia de serviciile unui medic stomatolog căruia i-a fost închiriat de către primărie un spațiu în incinta dispensarului pentru deschiderea unui cabinet.

Și tot la planuri pentru anul viitor se integrează intenția de a construi capele la Domnin și Inău.