Consiliul Județean Sălaj vrea să ia 10 milioane de lei împrumut, pentru a finanța trei investiții. Consilierii sunt chemați să își dea acordul, în ședința de vineri, 27 august, cu privire la contractarea împrumutului de la Ministerul Finanțelor, pe o perioadă de cel mult 3 ani.

Din suma împrumutată, 5 milioane de lei s-ar folosi pentru amenajarea parcării și a spațiului de agrement din zona Spitalului Județean de Urgență Zalău. Alte 4 milioane de lei ar fi direcționate pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare ale drumului județean DJ 108D: Cehu Silvaniei – limita cu județul Maramureș, pe un sector de aproximativ 4 kilometri. Diferența de 1 milion de lei s-ar folosi pentru execuția lucrărilor de consolidare a podului de pe DJ 110C, în localitatea Ileanda.


“Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligația să publice pe pagina de internet proprie, www. cjsj.ro, următoarele date: hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum și orice modificări și/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract; gradul de îndatorare a județului Sălaj; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de grație și a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele și orice alte costuri aferente fiecărei finanțări rambursabile; plățile efectuate din fiecare finanțare rambursabilă”, scrie în proiectul de hotărâre.

Conform prevederilor OUG nr. 83/2021 pentru unele măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2021, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 630.000.000 lei, pentru:
asigurarea prefinanţării sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor; asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din programele naţionale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor; asigurarea finanţării investiţiilor publice locale.


“Menționez faptul că excedentul bugetului local al anilor precedenți, în sumă totală de 43.373.490 lei, a fost repartizat aproape integral prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 46 din 9 aprilie 2021, pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare si pentru acoperirea temporară a golurilor de casă ale secţiunii de funcţionare și dezvoltare în anul 2021. Ca urmare, propun aprobarea contractării de la Ministerul Finanțelor a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de 10.000.000 lei, pe o perioadă de maximum 3 ani, pentru finanțarea obiectivelor prevăzute la art. 2 din proiectul de hotărâre. În consecință, sursa de finanțare a acestora, alocată inițial din excedentul bugetului local, va fi din creditul contractat, astfel încât suma de 10 milioane lei disponibilizată să fie utilizată pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile pentru anii următori, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, precum și pentru investițiile proprii multianuale aprobate”, scrie în referatul proiectului, semnat de președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu Sălăjanu.