Al treilea sălăjean ucis de pneumonie in ultimele două săptămani; gripa porcină a ajuns la sat; TBC-ul face ravagii.
Incă un deces cauzat de pneumonie s-a inregistrat in judeţul Sălaj, in săptămana 14 – 20 martie. Este vorba despre o persoană de sex masculin , in varstă de 53 de ani, din mediul rural, potrivit datelor primite de la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj. In perioada menţionată s-au inregistrat 188 de cazuri noi de imbolnăviri de pneumonie acută, din cere in 94 de cazuri a fost nevoie de spitalizarea pacienţilor. De asemenea, un număr de 1989 de persoane au fst diagnosticate de medici cu viroze respiratorii.
Reprezentanţii DSP Sălaj au mai precizat că in cursul săptămanii trecute a fost confirmat un nou caz de gripă cu tulpina AH1N1, aşa-zisa gripă „porcină”. Este vorba despre un tanăr in varstă de 27 de ani, cu domiciliul in mediul rural. Pentru persoanele cu risc crescut de complicaţii la contactarea gripei, DSP Sălaj mai are in stoc 4.585 de doze de vaccin antigripal gratuit.
Sărăcia lucie in care trăiesc tot mai mulţi sălăjeni se reflectă asupra stării lor de sănătate. Anul trecut, in judeţul Sălaj s-au inregistrat 142 cazuri noi de imbolnăviri, din care patru la copii sub 15 ani. Un fapt imbucurător este că numărul cazurilor noi de imbolnăviri a scăzut cu 41 faţă de anul 2009, cifre care situează judeţul in randul celor cu o incidenţă sub media pe ţară, conform datelor primite de la Mihai Cheşeli, purtătorul de cuvant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.
Dacă aveţi simptome precum: tuse persistentă cu durată mai mare de trei săptămani, pierdere in greutate, oboseală, febră, transpiraţii nocturne, greutate in respiraţie, expectoraţie cu sange trebuie să să adresaţi de urgenţă medicului specialist. Tratamentul este gratuit şi trebuie urmat sub suprave-ghere medicală.
„Tuberculoza este o infecţie transmisibilă, cauzată in principal de o alimentaţie precară, stress, fumat, alcoolism şi alte boli care scad imunitatea organismului. Important este că se vindecă dacă este tratată corect. Persoanele care au simptomele specifice trebuie să se prezinte la cabinetul de pneumologie”, a declarat dr. Gabriel Găvriluţ, medic specialist pneumolog.
Ţara cu cei mai mulţi TBC-işti
Romania este ţara cu cea mai mare rată de imbolnăviri de TBC din Europa, iar numărul bolnavilor este in creştere. Potrivit Ministerului Sănătăţii, cei mai afectaţi sunt copiii şi persoanele care locuiesc in mediul rural. Alături de malarie şi SIDA, TBC-ul este cauzată in principiu de condiţiile precare de viaţă. Sub sloganul „Pentru o lume fără tuberculoză”, pacienţii, cadrele medicale, cercetătorii şi alte categorii de persoane implicate organizează azi acţiuni pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Impotriva Tuberculozei.