Conform prevederilor unui Proiect de Hotărâre de Guvern, unitățile din învățământul preuniversitar trebuie să angajeze, până la începerea noului an școlar, 4.500 de educatori, profesori și consilieri școlari. Documentul de lege a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației. Această măsură fusese anunțată în urmă cu ceva timp de ministrul Sorin Cîmpeanu, fiind condiționată de aprobarea solicitării de majorare a bugetului la rectificarea bugetară.

Pentru cheltuielile de personal pe care le implică cele 4.500 de noi posturi, Ministerul Educației va plăti din bugetul propriu, pentru acest an, peste 87 de milioane de lei. Angajarea cadrelor didactice urmează să se facă pentru anul școlar 2021-2022, care începe la 1 septembrie, cursurile debutând în data de 13 septembrie.

Numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv învățământul special, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, este de 291.050. În varianta actuală a HG 369/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației, numărul de posturi este de 286.550.

În nota de fundamentare a Proiectului de Hotărâre de Guvern, este specificat că: “Scopul elaborării prezentului proiect îl constituie suplimentarea cu 4.500 a numărului de posturi în învățământul preuniversitar de stat, pentru a se putea asigura un act educațional de calitate, egalitatea de șanse, sporirea accesului și participării la educație, precum și stimularea educației pe tot parcursul vieții.”

Printre motivele invocate în proiect, amintim: construcția de noi unități de învățământ; diminuarea numărului de elevi/preșcolari alocat unui post de profesor dintr-un cabinet de asistență psihopedagogică; obligativitatea urmării învățământului secundar superior (din 2020), cât și a grupelor din învățământul preșcolar (se dorește creșterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste de 3-5/6 ani în învățământul preșcolar); creșterea gradului de cuprindere a tinerilor cu vârste cuprinse între 6-18 ani în învățământul obligatoriu.

Se urmărește, de asemenea, îmbunătățirea serviciilor de asistență psihopedagogică și consiliere educațională pentru un număr mai mare de elevi și preșcolari din învățământul preuniversitar, precum și respectarea măsurilor de igienă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului.

A fost prezentată inclusiv o listă a județelor în care vor fi înființate noi posturi în învățământ. Sălajul figurează pe lista respectivă, inspectorul școlar general, Vasile Bulgărean, fiind trecut drept persoană de contact.

Am solicitat inspectorului școlar general lămuriri cu privire la aceste suplimentări de posturi în unitățile de învățământ din județ.

“Cei care intră în clasa a V-a, numărul formațiunilor este cu 17 mai mare dect cei care intră în clasa a VIII-a, și atunci era necesar, pentru că există o diferență. Înființări de posturi noi nu sunt, cred că ar trebui altfel spus. Ministerul aprobă un număr de posturi la nivelul județului, noi am cerut această suplimentare pentru că, la nivelul grădinițelor, după analiză, este nevoie ca la nivelul Zalăului să mai înființăm 3 grupe. Deci s-a cerut pentru învățământul preșcolar, dar ele nu vin cu dedicație. Noi vom face o analiză la nivelul Inspectoratului și, acolo unde va fi nevoie, vom aproba posturi. Și la nivelul primar există probleme, pentru că la Școala <Simion Bărnuțiu> s-au propus 2 clase și s-au realizat 4, mai există probleme la <Gheorghe Lazăr> și la <Corneliu Coposu>. Și există și invers…la Ortelec nu s-a realizat, la <Iuliu Maniu> nu s-a realizat. Deci se face această analiză la nivelul Inspectoratului și, în funcție de nevoi, se aprobă. Da, am cerut și noi suplimentare de posturi și norme, la nivelul Inspectoratului Școlar”, a declarat, pentru Graiul Sălajului, Vasile Bulgărean.