”De ce l-ai votat pe Ionel Ciunt ca primar în Zalău?” este întrebarea unui sondaj de opinie găzduit de grupul de Facebook Agora Zalău, un grup cu aproape 9.000 de membri.

Nu suntem nici în campanie electorală și a trecut deja suficient timp de la alegeri ca să se potolească patimile politice, așa că un răspuns sincer la o întrebare cu subiect politic ar putea să ne arate și cam ce își dorește viitorul alegător din Zalău. Trebuie să ținem cont și de faptul că grupul Agora Zalău este un grup în care cetățenii sunt chemați să se implice și să penalizeze greșelile administrative, deci rezultatul unui astfel de sondaj nu reflectă obligatoriu tendința generală a electoratului. În plus, vorbim de un sondaj online, care nu este relevant pentru întreaga populație votantă, pentru că nu toți alegătorii care-și exercită dreptul de vot au acces la internet sau au conturi de Facebook sau, pur și simplu, nu vor să li se cunoască opțiunile politice.

Variante de răspuns

Sondajul a fost publicat în urmă cu aproape două luni de zile și a avut următoarele variante de răspuns: ”E om capabil”, ”E bun administrator”, ”Am votat PSD” , ”N-am avut variantă mai bună”, ”Nu l-am votat” sau ”Nu am fost la vot”. Ca de obicei, când este vorba de subiecte politice, se întâmplă ca unii utilizatori să fie luați brusc de valul patimii și au mai adăugat variante, unele amuzante (E tizul meu), altele injurioase la adresa politicianului vizat. Acestea au fost șterse de către administratorii grupului.

Având în vedere profilul grupului, nu este surprinzător că cele mai multe voturi au mers către varianta ”Nu l-am votat” – 239 de voturi. Pe grup sunt cetățeni care sunt nemulțumiți de cum merg lucrările în oraș, cetățeni care penalizează instant orice derapaj al administrației Ciunt, dar și membri de partid – și din PSD, precum și din partidele aflate în opoziție față de administrația Ciunt.

Cel mai interesant e răspunsul la variantele celor care recunosc că l-au votat pe Ionel Ciunt ca primar. Aceștia aveau trei opțiuni: ”E om capabil”, ”E bun administrator”, ”Am votat PSD”, două dintre ele privindu-l direct pe omul Ionel Ciunt, una privind partidul din care provine și al cărui președinte este chiar Ionel Ciunt. Au fost 88 de voturi la cele trei variante, dintre care doar un singur votant recunoaște că a votat pe bază de apartenență a acestuia la PSD. Putem trage mai multe concluzii de aici. Pe de o parte, s-ar putea ca cei care au votat PSD să nu considere necesar să recunoască public opțiunea lor politică; poate nu au vrut să lezeze sensibilitățile șefului de partid; sau, poate, așa cum se întâmplă în general la alegerile locale, nu contează partidul, cât persoana care candidează pentru funcția de primar.

”N-am avut variantă mai bună” este un răspuns dat de zece persoane care au votat tot cu Ionel Ciunt. Nu știm dacă varianta mai bună ar trebui să provină tot din PSD sau se referă la oferta celorlalte partide.

”Nu am fost la vot” este varianta aleasă de 5 persoane. Este și cea mai interesantă poziționare pentru că prin lipsa interesului față de procesul electiv poți presupune că subiectul nu-i interesează, însă prin faptul că țin neapărat să răspundă la un sondaj online facultativ poate însemna că, totuși, sunt preocupați de tematică politică. Și, atunci, de ce nu merg la vot?

Cum aș citi răspunsurile dacă aș fi PSD Sălaj?

Cu îngrijorare politică. Nu mă refer la faptul că majoritatea celor care au răspuns la sondaj au ales opțiunea ”Nu l-am votat”, pe online și, în speță, pe Agora Zalău nu sunt neapărat simpatizanții primarului Ionel Ciunt. PSD ar trebui să fie îngrijorat că un singur respondent a ales PSD, restul mergând pe variante care-l vizează pe omul Ionel Ciunt. Corect, Ionel Ciunt este și președintele PSD Sălaj, locomotiva de imagine a partidului, însă locomotivele politice nu erau apanajul PSD-ului până acum. PSD-ul din epoca Marc pare diferit de PSD-ul din epoca Ciunt și nu putem previziona care vor fi rezultatele acestor schimbări la nivel politic. La alegerile trecute, din dubla poziție de președinte PSD Sălaj și primar al municipiului Zalău, Ionel Ciunt a pierdut județul, a pierdut primari, a pierdut forță politică în partid. Concentrarea pe imaginea ”omului” Ionel Ciunt poate avea și efect benefic –  extinzi tipologia politică a acestuia la nivel județean –  dar asta înseamnă că nu-l poți lăsa în continuare la Primăria Zalău, ci îl bagi în lupta electorală pentru Consiliul Județean. Efectul negativ al acumulării politice al omului ”bun gospodar” sau ”bun administrator” e că pierzi teren pe plan județean și-ți concentrezi voturile pe Zalău, cea mai mare aglomerare urbană a județului. Dar reușești oare să traduci acumularea electorală personală și în voturi pe partid?

Faptul că Ionel Ciunt deocamdată nu reușește să fie vector politic la nivel județean este deja validat prin alegerile parțiale de la Șimleu Silvaniei, unde PSD nu a reușit (cu toată strategia bună avută) să câștige primăria. Acolo nu s-a pierdut doar un mandat parțial de primar, PSD a pierdut prima și cea mai bună șansă din ultimii 20 de ani de a avea primar în fieful principalului său opozant politic. Și e greu de crezut că vor mai avea această șansă la următoarele alegeri.

Deci, PSD Sălaj are un primar bine văzut la municipiu, dar care e ales în mare parte pe imaginea personală, nu pe partid. Ar trebui ca în următoarea perioadă să echilibreze puțin lucrurile, din imaginea bună a lui Ionel Ciunt să se facă un pic de transfer și către partid. Rămâne de văzut dacă vor face ceva în acest sens sau se vor complăcea, ceilalți lideri PSD, să trăiască la umbra președintelui.

Cum ar trebui să citească opoziția aceleași răspunsuri?

Cei din opoziția zălăuană, liberalii și plususeriștii, au o mare problemă la municipiu. Exact ca înainte de alegeri, Ciunt este de nebătut deocamdată. Degeaba încearcă atacurile periodice la primarul Ionel Ciunt, pentru că oamenii care l-au votat îl vor susține în continuare. Atacurile acestea chiar se pot îndrepta împotriva lor, pentru că le atacă opțiunea electorală a celor care l-au pus primar, adică zălăuanii. Nu poți să-i numești proști în mod constant pe electori și după aceea să le ceri votul.

Însă, din răspunsurile la sondajul de pe Agora putem trage și o altă concluzie: zălăuanii nu sunt pesediști. Dacă l-au votat pe Ionel Ciunt este pentru că el are o imagine separată de partid – ”omul”, ”bunul gospodar”, ”capabil” – și nu are tinicheaua PSD agățată de coadă.

Dar cum să-l învingi pe Ionel Ciunt dacă, pe de o parte, nu e prea indicat să-l ataci, iar pe de altă parte, vrei să-l erodezi? Și îți ajung oare următorii trei ani ca să echilibrezi balanța de putere la nivel de Zalău?