Comuna Crasna își continuă dezvoltarea, pe toate planurile. Sunt multe de făcut într-o comună atât de mare cum este Crasna, însă schimbările în bine se văd la tot pasul.

“Avem mult de lucru și multe planuri de viitor pentru comunitatea noastră. Încercăm să evoluăm cât mai mult, iar acest lucru se vede. Am promis oamenilor și mie însumi, atunci când am devenit primar, că voi face totul cu sufletul deschis și cu maximă transparență. Simt că, până în momentul de față, marea majoritate a populației este mulțumită, iar noi, cei din Primărie, ne vom strădui să facem ce este mai bine pentru comunitatea noastră” , ne spune edilul Kovacs Istvan.

La nivelul comunei există trei șantiere cu lucrările aflate aproape de stadiul final. Mai exact, în spatele Liceului Tehnologic “Cserey-Ggoga” se construiește o grădiniță foarte mare și frumoasă, pentru copiii care nu sunt deloc puțini în comuna Crasna. Valoarea investiției se ridică la 9.000.000 lei, iar proiectul a fost finanțat prin PNDL2. În acest moment s-a turnat planșeul și urmează să fie montat acoperișul.

“În septembrie ar trebui să fie gata, deși termenul de finalizare al contractului este mai târziu. S-a lucrat foarte bine la grădinița mare, cum îi spun eu, și chiar dacă ar fi 2 săptămâni de întârziere, nu ar fi o problemă, pentru că băieții sunt în grafic cu lucrările. Se așteaptă acum ușile de interior, spre a fi montate”, specifică primarul.

De asemenea, prin proiectul integrat de reabilitare al liceului din Crasna, cu finanțare prin FADR, s-a renovat și modernizat Grădinița cu Program Normal din localitate. Lucrările sunt finalizate în proporție de 80% iar investiția este în valoare de 700.000 de lei.

Edilul intenționează ca, pe viitor, dacă legea o va permite, să înființeze la Crasna o grupă de creșă, deoarece sunt copii foarte mulți înscriși pe liste, și la grădinițe și la programul de after-school, iar generațiile viitoare vin din urmă. Legea este una inițiată de UDMR, și presupune ca personalul din creșe să fie susținut financiar de către Ministerul Educației, și nu de către administrațiile locale, cum este acum, potrivit spuselor prinarului.

Din cauza pandemiei și a faptului că au rămas niște sume de bani alocate pentru liceul din Crasna, s-a recondiționat o clădire din curtea acestei unități de învățământ, unde s-au amenajat câteva săli moderne de clasă, care sunt gata să-și primească elevii, din 13 septembrie.

Pe locul în care s-a aflat Muzeul Satului din Crasna, se ridică falnic un imobil nou-nouț, care va deservi comunitatea ca și Centru Multifuncțional. Șantierul a evoluat vertiginos de la ultima noastră vizită aici, pentru că s-a ajuns deja la faza de executare a acoperișului lucrării. În acest Centru vor fi expuse costume tradiționale, unelte și utilaje vechi, folosite de oamenii locului, poze și alte obiecte cu valoare simbolică, care au legătură cu istoria, tradițiile și obiceiurile locale.

Au fost finalizate lucrările de amenajare și modernizare a Căminului Cultural din Huseni, iar în scurt timp urmează să se facă recepția lucrărilor. Investiția include reabilitarea clădirii, precum și modernizarea acesteia prin dotarea cu mobilier nou, cu sistem de sonorizare pentru evenimente, amenajare curte interioară și împrejmuiri. În total, lucrarea a costat 500.000 de lei.

Curățenia este la loc de mare cinste în comună, iar primarul se asigură că toți cetățenii respectă acest principiu. Drept urmare, administrația locală a mai comandat 50 de coșuri de gunoi stradal, care urmează să fie montate pe stâlpi. De asemenea, primăria reabilitează, modernizează și dotează cu mobilier nou de joacă un număr de 6 parcuri din comună, și anume: parcul de pe strada Morii, parcul din spatele ANL, cele de pe strada Ciucei și a Pășunii, parcul din imediata vecinătate a Bisericii Catolice și parcul din localitatea Marin. Investiția se va executa din bugetul propriu și va costa 70.000 de lei. În viitorul apropiat, primăria mai vrea să construiască un alt parc la Marin, și câte unul în Ratin și Huseni.

Se construiesc trotuare noi și încăpătoare, din dale de beton, pe strada Vârșolțului. Se lucrează intens, pentru ca aleile pietonale late de 1,2 metri să fie gata cât mai curând. Construcția trotuarelor se finanțează din bugetul propriu și va costa aproximativ 200.000 de lei. Tot din acești bani, se vor renova trotuarele care necesită intervenție de lucru, dar, în principiu, se merge pe ideea de a construi altele noi.

Se lucrează de zor și la pietruirea drumurilor în Crasna, precum și la reabilitarea străzilor asfaltate, acolo unde situația o cere. De asemenea, în zilele caniculare, se stropesc străzile frecvent cu apă, pentru așezarea colbului. Toate acestea se plătesc tot din bani proprii, iar  costurile se ridică la 150.000 de lei.

Comuna Crasna dispune de iluminat public stradal modern, de aproape 3 ani de zile, fiind printre primele comune din județ care au montat leduri economice. Se completează mereu acolo unde este nevoie, iar în noul sens giratoriu amenajat pe sensul de mers către Vârșolț s-a montat deja un stâlp nou, cu 3 leduri de acest fel. Amenajarea sensului giratoriu cu stâlp de iluminat, branșamente, pompă de irigare și plante decorative a costat primăria 35.000 de lei din bugetul administrației locale.

La Crasna se pune pe primul loc unitatea în sânul comunității și, iată că, la finalul lunii iunie, a fost organizat un eveniment dedicat familiei – Ziua Familiei, un fel de Krasznatlon cu jocuri, competiții și festivitate de premiere. La cele 15 probe ale competiției între familii, au participat atât copii, cât și adulți. Premiile II și III au constat în cupe și medalii, iar premiul cel mare, câștigat de un grup de 2 familii, a constat în niște  măgăruși care, în prezent, sunt  vedetele comunității, fiind îngrijiți și hrăniți în fostul obor din localitate. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul UDMR Sălaj.

De altfel, aici găsim și un club de fotbal bine cotat –F. K. Kraszna. Președinte de club este Stanciu Rudolf, iar antrenori sunt, pe categorii de vârstă, următorii: U15-Bogya Ferenc; U13-Tarr Adorjan; U11- Jozsa Csongor; U9 și U7- Miklos Csilla. La grupa de fotbal fete U15, antrenează Benko Csaba.

Echipa F.K. Kraszna este campioană la U13, în campionatul intern de fotbal Fk Csikszerenda, în zona de vest, și vice-campioană la U11, în același campionat. Zona de Vest cuprinde subcentre din județele Cluj, Satu- Mare, Bihor și Sălaj. Acești sportivi au fost premiați cu cupe, medalii și diplome și în cadrul Zilei Familiei.

În viitorul apropiat, primarul Kovacs Istvan vrea să construiască la Crasna un bazin de colectare a apelor pluviale, cu dimensiunea de 2,5 metri/7 metri adâncime, deoarece au fost în ultima vreme mai multe viituri puternice, care au creat probleme. Se va instala aici și o pompă de mare putere, care să ajute la colectarea apelor. Bazinul va fi construit pe strada Fântânii, iar lucrarea și inclusiv branșamentele de care este nevoie vor costa primăria, din bugetul propriu, 50.000 de lei.

De asemenea, la Crasna este așteptat un excavator de la Apele Române, care va fi folosit la decolmatat. De curând, la Marin au fost probleme cu nivelul apei. Dacă nu erau cele 3 trepte de la intrare, ar fi invadat biserica din sat, conform spuselor edilului. Se mai așteaptă rezultatul pentru proiectul depus la CNI în ceea ce privește construcția unei noi hale pentru piețari. Reamintim faptul că la Crasna sunt acum două zile în care se desfășoară piața, și anume marțea și sâmbăta.

“Sunt conștient că mai sunt de făcut multe și vreau să îi asigur pe cetățeni că nu mă voi da la o parte de la niciun fel de efort. Planul administrației locale este unul bine organizat, prin care intenționăm să ridicăm standardul de viață în comuna Crasna. Personalul este bine pregătit, în toate domeniile, iar deschidere din partea noastră există. Sunt convins că, împreună cu oamenii, vom putea face multe, spre binele nostru, al tuturor. Aș mai vrea să punctez faptul că dorim să fim o comunitate cât mai curată, și pe această cale aș vrea să îi îndemn pe locuitorii comunei noastre să ia atitudine și să dea dovadă de spirit civic în acest sens”, a conchis primarul Kovacs Istvan.