În data de 11 august 2021, Strategia Militară a României a fost aprobată de către Guvernul României. În document se vorbește și despre reintroducerea serviciului militar în termen, însă sub formă de voluntariat. Această măsură vine după ce s-a constatat diminuarea considerabilă a bazinului de rezerviști ai Armatei Române, de când s-a eliminat serviciul militar obligatoriu. Un alt factor a fost eșecul parțial al campaniilor de recrutare a rezerviștilor voluntari. Drept urmare, a devenit imperios necesară dezvoltareai unei rezerve instruite.
În aceste condiții, va fi reintrodus serviciul militar voluntar. Executivul de la București a demarat deja schimbările legislative care vor permite, etapizat, selecția, recrutarea și instruirea de militari voluntari în termen. Inclusiv noile măsuri pentru rezerviști au fost finalizate, urmând a se forma o structură de forță terestră pentru misiuni pe timp de pace, dar și pe timpul stării de urgență.
Nu s-a stabilit deocamdată cu exactitate modul în care se va face acest serviciu militar voluntar în termen, dar se au în vedere mai multe tipare, regăsite în alte state NATO, și, cel mai probabil, tinerii care vor fi încorporați vor fi și plătiți, atâta timp cât îmbracă haina militară. Cuantumul soldei celor care vor efectua serviciul de militar voluntar în termen nu este stabilit încă, dar este foarte probabil ca acesta să se ridice la nivelul retribuției unui soldat profesionist.
De asemenea, potrivit unui anunț oficial al Ministerului Apărării Naționale, Strategia Militară stabilește prioritățile în dezvoltarea capabilităților de apărare ale Armatei, continuând liniile de acțiune ale strategiilor anterioare, în mod corelat cu garanțiile de securitate ce decurg din dubla apartenență a României la NATO și UE, precum și din parteneriate strategice cu alte state.
“Realizarea obiectivelor Strategiei Militare pentu perioada 2021-2024 asigură îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României-garantarea integrității teritoriale, a suveranității și a independenței naționale, în baza unei capacități reale de descurajare și de protecție a forței, integrată flexibil în structurile Alianței Nord-Aatlantice și ale Uniunii Europene”, precizează un comunicat al Ministerului Apărării.
Pentru continuarea programelor de înzestrare esențiale și planurilor de transformare ale structurii de forțe, Strategia Militară prezintă conceptele operaționale aplicate pentru finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și, în perspectivă, Programul Armata 2026, ca primă etapă în derularea Programului Armata 2040.