Comuna sălăjeană Sânmihaiu Almașului este formată din satele Sânmihaiu Almașului (reședința), Bercea și Sântă Măria. Zona este una atrăgătoare din punct de vedere peisagistic, însă printre atracțiile turistice din comună nu putem să nu pomenim salba de biserici de lemn care străjuiesc falnice în fiecare sat, semn că localnicii sunt și au fost dintotdeauna oameni credincioși, cu frică de Dumnezeu.
Așadar, în satul Sânmihaiu Almașului puteți vizita Biserica de lemn (monument istoric) “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în secolul al XVIII-lea (1778), Biserica de lemn “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bercea, construită în 1862, și o altă biserică de lemn din localitatea Sântă Măria, construcție ce datează din anul 1857 (mijlocul secolului XIX).
Primar în Sâmihaiu Almașului este, încă din anul 1996, Cornel Lung (PSD). Alături de consilieri și de restul echipei din administrație, edilul își dorește o dezvoltare continuă, în concordanță cu ce oferă realitatea, pentru cetățenii comunei.
“Ocup funcția de primar al comunei Sânmihaiu Almașului din anul 1996, și de atunci încolo am avut onoarea să fiu reales. Le mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată în tot acest timp și eu cred că am condus și conduc destinele comunei Sânmihaiu Almașului cu transparență, cinste și responsabilitate. Eu am o strategie clară pe o perioadă medie și lungă, și am prioritizat și voi prioritiza investițiile, pentru că, altfel, nu s-ar vedea evoluție”, spune primarul Cornel Lung.
Astfel că la nivelul comunei se află în plină desfășurare un proiect de asfaltare a drumurilor comunale și a ulițelor, finanțat prin PNDL 2, cu o valoare de 77 de milioane de lei. În acest proiect sunt incluși șase kilometri de drumuri comunale și nouă kilometri de ulițe. Momentan, constructorii au sistat activitățile la lucrările de modernizare și asfaltare a infrastructurii rutiere deoarece se suprapun cu lucrările de la rețelele de apă și canalizare, care vizează întreg teritoriul comunei.
“În acest moment, lucrările de aducțiune a apei sunt realizate în procent de 70%. În ziua de azi, apa și canalizarea sunt elemente de necesitate primordială și mă bucur că am putut concretiza acest lucru, pe care l-am avut ca și prioritar de niște ani încoace. Această investiție se realizează prin POIM, în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj. Partea noastră de cotizație la proiect vine din bugetul propriu, prin intermediul asociației constituite de noi (GAL-Grupul de Acțiune Locală)”, mai precizează edilul.
De altfel, administrația din comuna Sânmihaiu Almașului a dat dovadă de bună gospodărire și a fondurilor proprii. Astfel că, din bugetul local, primăria a modernizat iluminatul public și a schimbat deja în proporție de 80% vechile becuri ineficiente, cu leduri economice moderne. Restul de 20% urmează să se achiziționeze și să fie montate pe stâlpi, în cel mai scurt timp.
În comuna Sânmihaiu Almașului se pune preț pe actul educațional de calitate, dar și pe condițiile oferite elevilor, care nu sunt puțini, și cadrelor didactice care își desfășoară activitatea la școlile de aici. De curând a fost renovată Școala Primară din Sântă Măria. S-a pus la punct interiorul clădirii, s-a schimbat acoperișul și mai este de realizat sistemul de încălzire centralizată. De la bugetul propriu se va finanța încălzirea școlii, iar investiția se ridică la 150 de mii de lei. La Bercea, s-au terminat lucrările de restructurare, reabilitare și modernizare a școlii. Valoarea totală a lucrărilor este de 700.000 de lei.
“Am terminat cu restructurarea, reabilitarea și modernizarea Școlii din Bercea. Am modernizat absolut tot, am schimbat tot…de la structura de rezistență, exterior, interior, am făcut grupuri sanitare noi, am introdus apă…tot ce se poate. Mai avem de realizat împrejmuirea, gardurile, și vrem că totul să fie pus la punct, până pe data de 13 septembrie, ca să putem primi elevii așa cum se cuvine, și să putem da în folosință”, a specificat Cornel Lung.
Cea mai importantă investiție, de care este mândru interlocutorul nostru, este modernizarea și dotarea Căminului Cultural din localitatea Sânmihaiu Almașului. Reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural s-au realizat printr-un proiect GAL, iar primarul Cornel Lung este foarte mulțumit de rezultat. Clădirea este realizată la standarde ridicate, gata să facă față și să găzduiască diferitele evenimente organizate în comună, atunci când contextul pandemic o va permite. Investiția se ridică la peste un milion de lei.
La Sânmihai Almașului se face treabă și se pune accent pe nevoile locuitorilor din comună.
“De-a lungul timpului, am încercat din răsputeri să stau la dispoziția cetățenilor. Am găsit soluții, am încercat să satisfac și să rezolv, atât cât am putut, din problemele comunității mele. Bineînțeles că întotdeauna este loc de mai bine. Mă implic direct, atât cât este posibil, în toate problemele oamenilor, și mă zbat să le rezolv de fiecare dată. Doresc sănătate multă tuturor cetățenilor din comună și îi invit să continuăm să muncim împreună, pentru binele nostru, al tuturor. Îi asigur pe toți că în mine au un sprijin de nădejde pentru dezvoltarea continuă a frumoasei noastre comune și că îi voi susține mereu, așa cum am făcut-o și până acum” , spune primarul Cornel Lung