Comisia Europeană a decis ca fiecare stat UE să hotărască, pe baza unor evaluări efectuate de specialiști în domeniu, dacă administrează sau nu a treia doză de vaccin anti-covid.

“Opțiunea asupra administrării unei doze de consolidare revine statelor membre. Ca întotdeauna, încurajăm deciziile bazate pe știință, în linie cu Consiliul Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Este necesar să continuăm să garantăm disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, de asemenea, în anii următori, în fața posibilei nevoi a unor doze de consolidare, dacă dovezile științifice o confirmă și, de asemenea, pentru apariția unor noi variante”, a declarat Arinna Podesta, păurtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Cu toate acestea, EMA și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) au menționat de curând că vaccinarea cu schema completă cu două doze de ser Pfizer, Moderna ori AstraZeneca sau o doză de Johnsons&Johnsons este esențială pentru protejarea în fața celor mai grave efecte ale infectării cu coronavirus, inclusiv cu varianta Delta.

Printre statele europene care deja au anunțat pregătirea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-covid 19 se numără Germania și Franța. În ceea ce privește România, părerile sunt împărțite. La finalul lunii iulie, prim-ministrul Florin Cîțu declara că țara noastră “ar putea să se vaccineze cu a treia doză” , și că “așa arată direcția în care merg discuțiile (specialiștilor, n.red.), că e nevoie și de o a treia doză”.

La începutul lui iulie, coordonatorul Campaniei de Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, declara că se va recurge la imunizarea cu a treia doză de vaccin doar dacă situația o va impune, determinată fiind de evoluția pandemiei de coronavirus prin declanșarea valului 4, care presupune un risc mare de îmbolnăvire atât a persoanelor neimunizate, cât și a celor vaccinate.