Peste 480 de copii cu dizabilităţi care locuiesc cu părinţii vor beneficia de servicii de recuperare şi asistenţă socială la domiciliu, acordate de o echipă mobilă formată din şase specialişti (logoped, kinetoterapeut, terapeut ocupaţional, medic padiatru, educator specializat şi asistent social). Proiectul este implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj. La lansare a participat şi Simona Oproiu, reprezentant al Ministerului Muncii. Deplasarea specialiştilor la domiciliul beneficiarilor se va face cu un microbuz achiziţionat in cadrul proiectului. De asemenea, au fost achiziţionate aparatura necesară pentru kinetoterapie, echipamente de logopedie, teste psihologice şi alte materiale necesare intervenţiei. Valoarea proiectului derulat pe o perioadă de şase luni este de 75.000 de lei, după care va fi susţinut financiar de Consiliul Judeţean Sălaj.
In evidenţa DGASPC Sălaj sunt in prezent 662 de copii cu dizabilităţi care locuiesc in familia proprie, iar 55 la sută dintre aceştia provin din mediul rural. Violeta Milaş, director executiv al DGASPC Sălaj, a declarat că doar 484 de copii au nevoie de serviciile echipei mobile, fiind selectaţi in funcţie de tipul de dizabilitate de care suferă. Şefa DGASPC Sălaj a afirmat că una din cele mai mari impedimente in realizarea obiectivelor proiectului este lupta cu mentalităţile părinţilor, in special a celor din mediul rural. „Va trebui in primul rand să lucrăm cu mentalităţile oamenilor. In urma intervenţiei specialiştilor in recuperare, un copil poate trece din gradul II de handicap in gradul III. Există cazuri in care părinţii refuză intervenţia pentru a nu pierde anumite drepturi”, a declarat Milaş. Un alt impediment amintit ar putea fi dezinteresul membrilor comunităţii pentru a spriji acest gen de servicii. La nivelul DGASPC Sălaj sunt doar două centre care oferă servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi. Unul este la Zalău, iar al doilea la Şimleu Silvaniei, insă numărul de locuri este limitat, iar deplasarea copiilor la programul de recuperare este greu de realizat.
Recuperare la domiciliu pentru copiii cu handicap
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...