În perioada în care toată populația Sălajului așteaptă apa de la Gilău pentru care Asociația Someș-Tisa și Compania de Apă Someș (CAS) S.A. – Sucursala Zalău derulează investiții prin fonduri europene pentru realizarea rețelelor de apă și canalizare, iar primăriile sălăjene își predau propriile rețele în administrarea CAS, un primar sălăjean a ales pentru comunitatea sa apa prin cădere, mai ieftină, ”ca la Răstolțu Deșert”.

La ședința Consiliului Local al Comunei Agrij din 30 iulie, primarul Ștefan Berar (PNL) a pus pe masa consilierilor un proiect de hotărâre prin care se revocă decizia fostei administrații privind darea în administrarea Companiei de Apă a rețelei de apă și canalizare. Proiectul a trecut cu sprijinul unui consilier PSD și al unui consilier de la Partida Romilor.

Imediat după ședință, edilul declara public faptul că este ”Este o zi istorică pentru sătenii din Agrij. Aveam nevoie de şase voturi pentru ca reţeaua de apă să revină în administrarea noastră. Îi mulţumim domnului consilier PSD, Iulian Vlaicu, care a ales să lase culoarea politică deoparte şi a votat pentru cetăţeni”. Motivul bucuriei invocat de primar este faptul că vor fi cheltuieli mai mici cu apa la beneficiar și că ”98 la sută din agrijeni au dorit, nu am decis noi”.

Practic, prin această hotărâre de a renunța la serviciile unicului operator de apă-canal din județ, administrația locală va suporta cheltuielile de administrare din bugetul propriu. Cât de oportună este decizia luată vor constata, probabil, abia la primele avarii la bazine, la stația de pompare sau pe rețelele de apă și canalizare. Apoi, vor fi costuri cu energia electrică necesară funcționării stației de epurare, dar și costuri de personal. Dacă s-a consultat sau nu primarul Berar cu specialiștii Companiei de Apă Someș, veți afla în următoarele rânduri. Cert este că la luarea deciziei a contat doar chestionarul aplicat locuitorilor din satul Agrij. Și mai știm că accesul la sfaturi sau consultări în interiorul PNL nu i-a fost îngrădit proaspătului edil, ales în septembrie 2020 în fruntea comunității agrijene. Se pare doar că nu le-a cerut din moment ce colegii săi politici cu funcții în cadrul Companiei de Apă îi strică bucuria primarului spunându-ne că această decizie este ”complicat de pus în aplicare”.

Apa de la Gilău va fi cumpărată

Am contactat primarul comunei, liberalul Ștefan Corin Berar, și inițiatorul acestui proiect de hotărâre care are impact nu doar asupra bugetului fiecărei familii din Comuna Agrij, ci și asupra bugetului local, asupra locuitorilor satului Păușa și chiar asupra derulării grandiosului proiect POIM al Asociației Someș-Tisa. Chiar dacă, aparent, prețul pe metrul cub de apă va fi mai mic pentru consumator, nimeni nu a făcut o evaluare a costurilor de administrare a rețelei, a bazinelor și a stației de epurare, costuri în care se includ și angajații.

Ștefan Berar a declarat pentru Graiul Sălajului că ”apa va costa și la agrijeni ca la Răstolțu Deșert. Nu are cum să fie cheltuieli mari. Costurile de administrare vor fi minime pentru că apa vine prin cădere, nu prin pompare. Nu am ieșit din Asociația Soomeș-Tisa, ci doar am trecut serviciul în administrarea Primăriei Agrij”. Cât despre personal, Berar spune că ”sunt suficienți angajați în Primărie care pot primi atribuții și vor fi delegați să se ocupe” de… rețelele de apă. Întrebearea noastră firească a fost ”aveți și instalatori angajați care să intervină la avarii pe rețea sau personal specializat pentru intervenții la bazine și la stația de epurare?”. Răspunsul primarului ne-a făcut să credem, în prima fază, că Primăria Agrij este cea mai ”dotată” primărie din Sălaj: ”Da cum să n-avem personal?! Și dacă nu avem, o să angajăm. Oricum, nu prea am decis noi. 98 la sută din agrijeni au spus că vor asta, în urma unui chestionar pe care l-am aplicat”. Cât despre timpul de punere în aplicare a hotărârii ”istorice” a consiliului local, edilul se declară foarte optimist și spune că cel târziu de la finalul lunii august oamenii din Agrij vor consuma apă mai ieftină. Mai rămâne o problemă de soluționat, cea a facturării apei consumatorilor din Păușa. Aceștia au rețeaua în administrarea Companiei de Apă, dar apă au din bazinele Comunei Agrij. Cui vor plăti apa și canalizarea? Primarul Berar spune că nu a discutat dar va încheia și în acest caz o înțelegere cu Compania de Apă și se va lămuri și acest aspect…

Referitor la proiectul de investiții prin care și la Agrij, ca în tot județul Sălaj, se așteaptă apa de la Gilău, primarul spune că va colabora cu Compania de Apă și Primăria Agrij va cumpăra apa din conducta de la Gilău dar ”numai pentru îmbunătățirea calității apei existente în bazinele comunei, nu se va cumpăra apă în cantități mari”.

Noi îi dorim succes în implementarea acestor idei și așteptăm vești despre prețul apei de la Gilău, despre încărcătura bugetului local cu noile cheltuieli de administrare.

Mihai Crișan, director tehnic CAS Someș: ”Este o procedură mai complicată”

Am contactat, așa cum este firesc, și responsabilul tehnic al operatorului de apă-canal, liberalul Mihai Crișan.

Acesta ne-a declarat, doar din ceea ce poate comunica personal, că procedura de predare va fi una mai complicată și că nu se va întâmpla prea curând ca administrarea rețelei de  apă și canalizare în Comuna Agrij să fie în sarcina Primăriei.

”Dacă s-a votat Hotărârea de Consiliu Local nu înseamnă că imediat se și aplică. Există o procedură, Compania de Apă trebuie să evalueze investițiile realizate acolo, dacă s-au amortizat acele investiții. Este o procedură mai complicată. Nu prea pot eu să vă dau multe informații, avem o procedură de comunicare, prin Biroul de presă. Dar ceea ce pot eu să vă declar este că m-am ocupat personal de acea zonă, cunosc în detaliu totul și vom face publice datele la un moment dat. Noi avem contracte de furnizare a apei acolo care rămân încă valabile. Date referitoare la cheltuieli nu vă pot oferi pentru că sunt confidențiale cheltuielile cu personalul. Dar da, există cheltuieli de exploatare”, spune directorul tehnic și președintele PNL Zalău, Mihai Crișan.

De precizat că nu l-am întrebat pe Mihai Crișan salariul unui muncitor, ci cheltuielile de exploatare per ansamblu ale Companiei de Apă pentru administrarea rețelelor din Agrij, care include și stația de epurare, și întreținerea bazinelor, și costurile cu personalul. Iar aceste cheltuieli ar trebui comunicate deoarece Compania de Apă este societate pe acțiuni, care funcționează și din banii administrațiilor județene din Sălaj și Cluj, și din banii fiecărui consumator de apă racordat la rețeaua Companiei. Mai mult, necesitatea acestei evaluări de cheltuieli este necesară pentru a afla și primarul Berar din Agrij la ce s-a înhămat, dar și badea Gheorghe pentru ce va fi nevoie să plătească Primăriei Agrij niște bani în plus față de ce plătea până acum.