În 1 august, la Creaca a avut loc un eveniment inedit dedicat marcării reunirii celor două colecții etnografice “Odaia Țărănească” și “Șura de la Jac”, precum și amplasării acestora în Centrul Turistic al comunei Creaca, unde pot fi vizitate și admirate de către doritori.
“Noul concept care va găzdui de acum minunata colecție etnografică a fost posibil prin echiparea tematică a camerelor Centrului Turistic, precum și prin amenajarea muzeotehnică a acestora cu cele mai valorificate obiecte vechi, din punct de vedere istoric, precum și trecerea, într-un mod rațional, de la o epocă străbună la una cu stăpânire comunistă, a acelor ani marcanți din viața noastră”, au transmis organizatorii.
În cadrul evenimentului, aflat la prima ediție, au fost prezenți producătorii locali ai comunei Creaca, care au adus spre încântarea papilelor gustative brânzeturi, produse apicole, legume, fructe de pădure, prăjituri, sarmale și produse din lavandă. În deschidere, cei prezenți s-au delectat cu un concert de muzică religioasă creștină și cu câteva piese interpretate de artista belgiană de origine română, Letiția.
Evenimentul în sine a fost organizat de Primăria comunei Creaca, cu ajutorul și implicarea activă a câtorva voluntari, însă sufletul și totodată creierul din spatele acestei inițiative a fost viceprimarul Anca Rus. S-a ocupat încă de la început de acest proiect, menit să unească tradițiile locului cu producătorii. De mică, i-a fost insuflată dragostea de folclor și de tradiție de către bunica sa maternă, și a căutat mereu să mențină vii și de actualitate tradițiile zonei din care provine. A amenajat Centrul Turistic din Creaca în mai puțin de două săptămâni, cu ajutorul celor aproape 20 de voluntari.
“Administrația locală și-a dorit demult să avem un astfel de eveniment în care să-i promovăm pe producătorii locali. În afară de doamna Prodan cu cânepa, din Gâlgău, care și-a exprimat dorința de a participa la evenimentul nostru, toți producătorii pe care-i vedeți aici sunt din comună, sunt producători tineri, sunt foarte prietenoși, bine orientați și cu viziune. Până la un moment dat, mă gândeam să-i promovez pe pagina de Facebook a comunei, în fiecare săptămână, să alegem un apicultor sau un legumicultor…inițial așa m-am gândit. Într-o discuție cu Anamaria Grecu, pentru că nu pot să nu-i pomenesc numele, i-am făcut cunoscute intențiile mele, și atunci foarte repede, în două săptămâni am rezolvat…și binențeles alături de Crina Terec, pentru că este persoana căreia i se revendică toată colecția (ea a primit totul și este o admiratoare și un promotor al tradiției și al folclorului din zonă și nu numai), a avut o odaie țărănească pe partea cealaltă de drum, și era cumva nepusă în valoare, și am zis că trebuie să punem în valoare ce avem, cu atât mai mult cu cât avem și acest Centru Turistic. Trebuia să atragem cumva lumea, cu ceva diferit față de obiectivele pe care lumea deja le vizitează în Sălaj, iar noi suntem foarte strategic amplasați. Am considerat că Centrul Turistic poate să fie o haltă scurtă, să tragă fiecare câte o gură de aer proaspăt și să-și încânte privirea cu obiectele expuse, să-și actualizeze informațiile cu privire la tradițiile și folclorul zonei noastre. Partea cu evenimentul a fost legată de marcarea relocării Odăii țărănești în centru, și nu se putea să marcăm evenimentul fără să-i avem prezenți pe producătorii noștri locali”, ne-a spus viceprimarul Anca Rus.
Aceasta a mai punctat că obiectivul principal a fost apropierea consumatorilor de producătorii locali, “să fie o voce pe care potențialii clienți să o audă’.
Oamenii au fost foarte deschiși și surprinși, în mod plăcut.
“Evenimentul a fost atât de prietenos, și lucrurile au decurs atât de natural și oamenii au fost atât de sinceri, și am văzut că s-au simțit bine. Au venit localnici, care au venit din pură curiozitate și-mi zic…uite, că de două ore suntem aici, și încă nu ne-am îndurat să plecăm. Bineînțeles că mai sunt de pus la punct anumite detalii și, pentru fiecare obiect pe care îl vedeți aici, vreau să documentez și să atașez câte o poveste. Familiile care apar în pozele vechi, toate au povestea lor, iar oamenii cred că ar trebui să știe. Dar totul se va rezolva cât am putere în mânuțele astea două, iar cei din jurul meu mă sprijină, și, sincer vă spun, am primit mesaje de felicitări pentru organizarea acestui eveniment, iar acest lucru îmi dă curaj și putere să muncesc mai departe, pentru binele și dezvoltarea comunității noastre, pe toate planurile”, a continuat Anca Rus.
Continuarea unor astfel de întâlniri între producătorii locali și consumatori face parte din intențiile de viitor ale administrației locale, care-și dorește dezvoltarea unei culturi întemeiate pe folclor și tradiții, și, de ce nu, dezvoltarea unei comunicări eficiente și a unei uniuni între gospodarii locului. Le urăm succes în promovarea valorilor spirituale și culturale specifice locului, și recunoaștem nu am putut pleca până nu am gustat din faimoasele prăjituri puse la dispoziție de gazda noastră, și din sarmalele de Creaca, aduse la eveniment chiar de primarul Eugen Terec.