În Săptămâna Internațională a Alăptării, Spitalul Județean de Urgență Zalău vine în sprijinul părinților cu o serie de informații utile, postate în această perioadă pe pagina de Facebook a instituției.

Aflăm, astfel, de la echipa secției de Neonatologie, că la nivel global doar 41% dintre copii sunt alăptați exclusiv natural până la 6 luni, ceea ce înseamnă că 2 din 3 nou născuți nu sunt alăptați, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

“În acest context participăm la campania de conștientizare a importanței hrănirii la sân în cadrul Săptămânii dedicate alăptării și venim în sprijinul părinților cu informații și disponibilitatea de a oferi ajutor profesionist pe perioada internării în sprijinul alăptării naturale. Copilul dumneavostră este unic, de aceea dumneavoastră aveți posibilitatea de a-i oferi ceea ce este cel mai potrivit pentru el încă din prima zi de viață și până la 2 ani – laptele matern – care reprezintă baza unei vieți sănătoase”, e mesajul specialiștilor de la Spitalul Județean.

Potrivit acestora, laptele matern își modifică compoziția pe parcursul unei zile și apoi pe parcursul întregii perioade de alăptare, astfel încât să ofere nutrienții de care are nevoie copilul în diferite etape ale dezvoltării fiind alimentul complet și suficient în primele 6 luni de viață. E unicul aliment complet adaptat nou născutului. Oferă factori de creștere, factori imuni, hormoni necesari dezvoltării armonioase. Scade incidența alergiilor, frecvența episoadelor de diaree și constipație la nou născut, incidența episoadelor de otită medie, rata internărilor în copilărie. Sporește dezvoltarea neurologică, stimulează dezvoltarea emoțională, stimulează achiziția limbajului, scade incidența obezității infantile, diabetului zaharat infantil, leucemiei în copilărie, hipertensiunii arteriale infantile, iar lista poate continua.

Evaluarea la 7-8 ani a copiilor alăptați exlcusiv pentru cel puțin o lună a evidențiat scoruri de inteligență cu 6 puncte mai mari față de cei hrăniți cu formule de lapte praf.

“Să nu uităm faptul că alăptatul este un proces natural ce se declanșează după momentul nașterii, teoretic ar trebui să decurgă fiziologic, însă pentru a vă sprijini în acest demers, pe întreg parcursul internării, echipa de medici cât și cea de asistente medicale a secției de Neonatologie vă stă la dispoziție cu sfaturi și ajutor efectiv în procesul alăptării”, transmit reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Zalu.