Primăria Zalău dorește să angajeze avocat, care să consilieze și să reprezinte instituția în procesul penal al fostului secretar, Stelian Potroviță, unde municipalitatea a fost introdusă de către instanță ca parte responsabilă civilmente.
Procurorii DNA susţin că, prin infracţiunea săvârşită de fostul secretar al municipiului și complicii săi, statul român a fost prejudiciat cu 1,75 milioane de lei.
Joi, 29 iulie, în ședința de Consiliu local, consilierii sunt chemați să își dea acordul cu privire la contractarea unor servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi de reprezentare juridică atât în cameră preliminară cât şi în faza de judecată. Administrația locală explică, în referatul de specialitate, că juriștii Primăriei nu au experiență în procese penale, pe de o parte, iar pe de altă parte consilierii juridici ai instituției au avut raport direct de subordonare sau colaborare cu părţi din dosar, ceea ce ar putea pune la îndoială obiectivitatea lor.
„Dat fiind faptul că părţi din prezentul dosar sunt foşti şi actuali funcţionari publici în aparatul de specialitate al primarului, în raport cu care consilierii juridici au avut raport direct de subordonare cu unul dintre inculpaţi dar şi raporturi de colaborare cu altul, trimişi în judecată pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu ceea ce ar putea crea suspiciuni asupra obiectivităţii consilierului juridic mandatat, faptul că unii consilieri juridici au fost audiaţi în calitate de martori în faza de cercetare, complexitatea şi dificultatea dosarului compus din alte 6 dosare (unele cu mai multe volume), lipsa de experinţă în materie penală a consilierilor juridici din aparatul de specialitate al primarului, care nu au mai reprezentat până la data prezentei instituţia în dosare penale, stadiul avansat al acestui dosar penal la care a fost introdus în cauză şi Municipiul Zalău, ceea ce ar putea afecta tratarea în mod corect a tuturor aspectelor de procedură penală, considerăm că se impune contractarea unui serviciu juridic de consultanţă, asistenţă şi de reprezentare juridică a Municipiului Zalău în acest dosar penal, atât în cameră preliminară cât şi în faza de judecată, în situaţia în care Municipiul Zalău a fost introdus în calitate de parte responsabilă civilmente”, scrie în referat.
Următorul termen al procesului este peste două luni, după mai multe amânări acordate anul acesta. La ședința din 6 iulie, s-a decis amânarea cauzei pentru data de 7 septembrie, pentru a-i da posibilitatea părţii responsabile civilmente, adică Primăriei Zalău, să formuleze cereri şi excepţii cu privire la legalitatea şi loialitatea actelor de urmărire penală.
Procesul este pe rol la Tribunalul Maramureș, unde a fost înregistrat în iulie 2020.
Inculpați sunt Stelian Potroviță, Dorel Crinel Onaca, Dan D. Radu și Dan Radu. Parte vătămată apare Ecaterina Handolescu. Parte civilă este Ministerul Finanțelor, iar parte responsabilă civilmente Primăria Municipiului Zalău.
În luna ianuarie a acestui an, instanța maramureșeană constata legalitatea sesizării instanței de către DNA în ceea ce-i privește pe inculpați.
„În baza art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din data de 3 aprilie 2020, întocmit în dosarul nr. 31/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, privindu-i pe inculpaţii P.S., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal, O.D.C., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 coroborat cu art. 29 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal şi D.R., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 coroborat cu art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii”, scrie în încheierea finală, pronunțată în camera preliminară, în 28 ianuarie 2021.
Fostul secretar al municipiului, trimis în judecată pentru afaceri necurate cu terenurile statului
Stelian Potroviţă, care a ocupat timp de 26 de ani funcţia de secretar al municipiului Zalău, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. În acelaşi dosar mai apar Dorel Crinel Onaca, inspector în cadrul Serviciului Registru Agricol şi Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primăria Zalău, precum şi omul de afaceri Dan Radu, ambii fiind acuzați de complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în cursul anului 2011, inculpatul Potroviţă Stelian, în calitate de secretar al municipiului, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în contextul atribuirii către Dan Radu a unei suprafeţe de teren intravilan, în suprafață de 6.100 mp, ce aparţinea statului român şi care nu făcea parte din rezerva aflată la dispoziţia Comisiei locale de retrocedare. La momentul respectiv, în Zalău existau alte suprafeţe de teren agricol, pentru a putea fi satisfăcute integral cererile proprietarului, au arătat procurorii DNA.
Fostul secretar al municipiului ar fi beneficiat de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, „care i-ar fi pus la dispoziţie mai multe înscrisuri (documentaţia topografică) care au stat la baza semnării procesului verbal de punere în posesie”, potrivit anchetatorilor.
Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză şi solicită restituirea bunului în natură şi restabilirea situaţiei anterioare, prin revenirea acestuia în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii. Dacă repararea pagubei în natură nu mai este posibilă, Ministerul a cerut repararea pagubei prin despăgubiri financiare, mai exact obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentând contravaloarea bunului imobil, precum şi acordarea despăgubirilor băneşti pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.
Procurorii DNA susţin că, prin infracţiunea săvârşită, statul român a fost prejudiciat cu 1,75 milioane de lei, din care 1,31 milioane de lei reprezintă valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, iar 444.000 de lei, lipsa de folosinţă a terenului în perioada aprilie 2011 – decembrie 2019. Dosarul a fost trimis în primă fază la Tribunalul Sălaj, după care a fost mutat la Tribunalul Maramureș.