Ministerul Educației a modificat regulile pentru concediile de odihnă ale cadrelor didactice în plină perioadă de vacanță, fapt care-i nemulțumește pe profesorii de la toate nivelurile de predare. Din acest motiv, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au depus la Ministerul Muncii, în 14 iulie 2021, o adresă prin care reclamă Ordinul Ministrului Educației nr. 4050 din 29.06.2021. Reprezentanții profesorilor susțin că prevederile încalcă Codul Muncii și Legea 31/2020. Reclamația este semnată de Simion Hăncescu și Marius Nistor, președinții celor două federații sindicale, și prin acest document vor să arate Ministerului Muncii faptul că profesorii nu vor mai primi indemnizația de concediu decât după 30 de zile de la depunerea unei cereri în acest sens, și nu cu cinci zile înaintea plecării în vacanță, așa cum a fost până acum.  

Potrivit articolului 8, alineatul 3, din Ordinul Ministrului Educației ”indemnizația de concediu se poate acorda salariatului înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, cu cel puțin 30 de zile înainte de data plecării în concediu”.

Sindicatele susțin că dispozițiile încalcă articolul 150, alineatul 3 din Codul Muncii “care instituie obligația angajatorului de a acorda indemnizație de concediu cu cinci zile înainte de începerea acestuia și care nu condiționează acordarea dreptului respectiv de depunerea unei cereri de către angajat. Apoi, având în vedere data intrării în vigoare a acestor norme metodologice (după începerea vacanței școlare și a intrării în concediu de odihnă a salariaților cărora le sunt aplicabile normele), nu este instituită vreo normă derogatorie pentru anul școlar în curs. Asta în condițiile în care cele mai multe cadre didactice sunt deja în concediu de odihnă, astfel că acest alineat este inaplicabil. Totodată, există riscul ca, în raport cu aceste prevederi, ”cadrelor didactice să li se plătească indemnizația de concediu după începerea anului școlar 2021 – 2022, situație de neacceptat”.

O altă situație reclamată de sindicaliști este cea stipulată la articolul 4 (1), al aceluiași act normativ: ”Cadrelor didactice care, pe parcursul unui an școlar/universitar, își desfășoară activitatea succesiv în mai multe unități/instituții de învățământ li se acordă concediul de odihnă de către unitatea/instituția la care funcționează în momentul începerii vacanței școlare. În aceste situații, indemnizația de concediu este suportată de toate unitățile/instituțiile de învățământ la care au fost încadrate, proporțional cu perioada lucrată la fiecare dintre acestea în cursul anului școlar/universitar respective”. Motivul invocat este faptul că acest articol încalcă prevederile Codului Muncii de la art. 146, deoarece în cazul cadrelor didactice nu este prevăzută compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat la încetarea contractului de muncă și, din contră, “se instituie în sarcina unui alt angajator obligația de a plăti indemnizația de concediu”.

”Precizăm că reprezentanții organizațiilor noastre, membri ai Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, au atras atenția, în ședința în care a fost avizat proiectul Normelor metodologice, asupra încălcării legislației în vigoare, propunând modificarea corespunzătoare a acestuia; cu toate acestea, ordinal a fost publicat fără a se ține seama de propunerile argumentate ale partenerilor de dialog”, spun semnatarii documentului în încheiere.