În județul Sălaj, rata de promovare la Evaluarea Națională rămâne 75,92 la sută, chiar și după soluționarea contestațiilor.

Dacă proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 s-a păstrat la aceeași valoare, a crescut, în schimb, numărul mediilor cuprinse între 9 și 9,99, de la 142 înainte de contestații la 147 după soluționarea contestațiilor.

La proba de Limba și literatura română, 1.147 candidați (78.19 la sută) au obținut note peste sau egale cu 5, față de 78,12 la sută înainte de contestații. A crescut și numărul notelor cuprinse între 9 și 9,99, de la 197, înainte de contestații, la 201 după soluționarea contestațiilor.

La proba de Limba și literatura română, 5 candidați au fost notați cu 10. E vorba de 2 elevi de la Colegiul Național “Silvania” Zalău și câte un elev de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău, Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău și Liceul Tehnologic “Octavian Goga” Jibou.

La proba de Matematică, 957 candidați (65,46 la sută) au note peste sau egale cu 5 (65,39 la sută înainte de contestații). A crescut, de asmemnea, numărul notelor cuprinse între 9 și 9,99, de la 132, înainte de contestații, la 136 după soluționarea contestațiilor.

Nota 10 la Matematică au obținut 7 elevi. Dintre aceștia, 3 provin de la Colegiul Național “Silvania” Zalău, și câte 1 de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău, Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău, Școala Gimnazială “Marcus Aurelius” Creaca și Școala Gimnazială nr.1 Valcău de Jos.

La limba și literatura maternă, 339 candidați din 352 prezenți au obținut note mai mari sau egale cu 5 (96,31 la sută),  iar 7 candidați au obținut nota 10. Situația s-a păstrat și după soluționarea contestațiilor. E vorba de 2 elevi de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău, și câte 1 de la Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău, Școala Gimnazială “Gyulaffy Laszlo” Cehu Silvaniei, Școala Gimnazială “Bathory Istvan” Șimleu Silvaniei, Școala Gimnazială nr.1 Deja, Liceul Tehnologic “Cserey-Goga” Crasna.

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80 la sută) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20 la sută).

În prima etapă de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal de stat din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 16 – 22 iulie. Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022 va avea loc în data de 24 iulie.