Comuna Vârșolț, formată din satele Vârșolț, Recea și Recea Mică, numără peste 2.200 de suflete. Dacă în articolele anterioare am vorbit despre creșterea standardului de viață și dezvoltarea continuă a comunei, acum a venit rândul să vorbim despre potențialul turistic din zonă.
Știm cu toții că zona barajului Vârșolț este una frumoasă și pitorească. Pescarii din județ, din țară, ba chiar și din țări precum Ungaria, sunt atrași aici de concursurile cu specific pescăresc. Pe malurile barajului există mai multe complexe turistice, cabane și căsuțe rustice din lemn, pe care turiștii le pot închiria pentru a se relaxa câteva zile, la prețuri rezonabile.
Comuna Vârșolț se află pe lista zonelor cu potențial turistic ridicat din județ și pare-se că va avea prioritate în ceea ce privește acordarea de finanțări nerambursabile pentru a dezvolta infrastructura turistică din zonă.
În jurul barajului de la Vârșolț, pe dealurile din apropiere, se află peste 400 de pivnițe săpate în piatră, unele mai vechi de două secole. Aici odihnesc butoaiele cu vin aromat și dulce, pus cu grijă la păstrare de către localnicii harnici. Periodic, au loc degustări de vin la care participă invitați de seamă, din părțile locului, din țară și de peste hotare. Cine nu a gustat un vin ghiughiuliu de Vârșolț, trebuie să încerce!
Un alt obiectiv turistic poate fi Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din Vârșolț. Este un edificiu măreț, zidit între 1836-1840.
În imediata apropiere se găsește Biserica Reformată, veche și ea, construită în 1723. Cea din urmă a fost mistuită de flăcări în anul 1774 și s-a refăcut în 1779. Minunata orgă a Bisericii Reformate din Vârșolț a fost realizată de Johannes Kremmer, în anul 1883. Biserica Reformată din Recea este un alt punct de atracție turistică. Edificiul datează din 1908, iar turnul său de lemn străjuiește satul. Armoniul bisericii din Recea este adus tocmai din Bratislava. Pentru a face și mai primitoare Grădina Domnului, Biserica Ortodoxă din Recea a beneficiat, de curând, din partea Primăriei Vârșolț, de amenajarea unui parc frontal, cu alei pavate cu dale moderne, străjuite de arbori de tuia.
Situl arheologic de la Recea Mare este o altă destinație turistică, pentru pasionații de istorie și nu numai. Cercetările arheologice au scos la lumină câteva fragmente ceramice cu decor de tip Coțofeni, două complexe cu caracter funerar (inclusiv oseminte umane) și o groapă cu un foarte bogat inventar ceramic, printre care regăsim 7 vase întregi sau întregibile. Deosebit este faptul că în acest loc, la Recea, s-a cercetat integral, pentru prima dată, o așezare atribuită perioadei târzii a epocii bronzului. Au mai fost descoperite vetre și cuptoare. Toate instalațiile de foc sunt amenajate după același tipar, pe un pat de cioburi de ceramică, iar cuptoarele sunt din lut. Artefactele descoperite sunt depozitate și expuse la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Așadar, în periplul dumneavoastră pe drumurile Sălajului, merită să poposiți și la Vârșolț, unde omenia, istoria și modernismul se împletesc laolaltă.