Începând cu anul 2022, plângerile contravenționale și solicitările de înlocuire a sancțiunii amenzii contravenționale cu muncă în folosul comunității vor putea primi soluții în cadrul unor ședințe de judecată desfășurate online, potrivit unei inițiative legislative dezbătută săptămâna trecută de senatori. Măsura se dorește a fi una permanentă, nu doar în perioada stărilor excepționale, cauzate de pandemia de coronavirus.
Mai exact, proiectul de lege de la Senat vine în completarea OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, prin introducerea de la 1 ianuarie 2022 a posibilității de desfășurare online a ședințelor de judecată, în cazul proceselor de constatare a amenzilor contravenționale.
“La cererea oricăreia dintre părți, ședințele de judecată, în fond și în căile de atac, se desfășoară exclusiv prin mijloace de telecomunicație audiovizuală, care permit verificarea identității părților și garantează securitatea, integritatea, confidențialitatea și calitatea transmisiunii”, prevede proiectul amintit.
Desfășurarea ședințelor de judecată în regim online va putea fi solicitată prin plângere contravențională sau întâmpinare, în funcție de partea care cere acest lucru: petentul sau intimatul.
Amintim faptul că odată formulată cererea pentru desfășurarea online a ședințelor de judecată, aceasta nu va mai putea fi retrasă. Dacă s-a stabilit judecarea unei cauze prin intermediul internetului, toate actele procedurale se vor comunica exclusiv prin intermediul e-mailurilor. Tot online se va face audierea martorilor sau a experților. Această procedură are multiple avantaje: persoanele care sunt sancționate contravențional în altă localitate sau județ decît cea/cel de domiciliu ar putea contesta sancțiunea mult mai ușor, fără a fi nevoie să se deplaseze la instanța de judecată; va crește gradul de acces la justiție, prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare și de apărare, iar dosarele care tratează cauze civile vor fi soluționate mult mai rapid.
Precizăm că mijloacele de comunicație audiovizuală, necesare implementării acestor modificări legislative, exită și sunt deja la dispoziția instanțelor de judecată. Potrivit Legii 114/2020, în stare de alertă, atunci când este vorba despre cauzele civile, instanțele judecătorești pot hotărî, cu acordul părților, ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace electronice de comunicare la distanță.