Proiectul de lege care permite vânzarea terenurilor agricole către străini a fost adoptat tacit de către Senat, în calitate de prima cameră parlamentară sesizată. Documentul de lege inițiat de USR-PLUS, UDMR și PNL, susținut și de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în calitate de senator PNL, prevede eliminarea condițiilor prin care cumpărătorii de teren trebuie să facă dovada că au rezidența stabilă în România și că desfășoară activități agricole.

“Astăzi (marți, 23 iunie, n.red) Senatul a luat act că Legea privind vânzarea terenurilor agricole a trecut tacit”, a anunțat senatorul Daniel Cătălin Zamfir, vicepreședinte al Comisiei Economice, Industrii și Servicii.

Mai precis, actul normativ este o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, și de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare, terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, și care, practic, elimină o serie de restricții care erau impuse prin lege cetățenilor străini la cumpărarea de terenuri în România.

S-au iscat controverse între senatori cu privire la această nouă propunere care, spun unii, va face mult mai dificilă achiziția de terenuri de către tinerii români care doresc să facă agricultură, de către fermierii noștri, de către cei care locuiesc în România, produc hrană și nu cumpără pământ doar pentru speculă.

“Sub forma actuală promovată de Coaliția de Dreapta, Legea 175/2020 va fi golită de conținut, favorizând specula cu terenuri extravilane în avantajul străinilor cu bani, subvenționați de guvernele acestora, precum și a fondurilor de investiții finanțate din străinătate. Legea 175/2020 a fost dezbătută timp de 2 ani cu fermierii români și reprezentanții acestora și a fost elaborată tocmai la solicitarea lor de înăsprire a condițiilor de cumpărare a terenurilor agricole de către cei care nu locuiesc și nu lucrează terenurile agricole în țara noastră. Legea PSD a fost făcută pentru fermierii români, pentru tinerii care vor să facă agricultură și pentru instituțiile de cercetare din România”, spune președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Cheșnoiu.

Potrivit propunerii legislative, “arendașii care lucrează terenurile agricole și produc hrană nu mai sunt preemptori de rang II, ci devin de rang III; tinerii fermieri devin preemptori de rang V, și nu de rang IV cum e prevăzut în Legea 175/2020; sunt eliminați definitiv din ordinea de preempție (rangul V) Academia de Științe Agricole și Stațiunile de Cercetare Agricolă; este eliminată obligația de a nu vinde terenul agricol achiziționat, timp de 8 ani, în caz contrar impozitarea va fi de 80%; se elimină anumite condiții puse la cumpărare, pentru persoanele fizice sau juridice, în special străini”.

Proiectul de lege mai are nevoie de votul Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz, apoi de promulgarea președintelui Klaus Iohannis ca să intre în vigoare.