Ministerul Educației a publicat luni, 14 iunie, Ghidul Informativ cu privire la examenul de Evaluare Națională 2021. Broșura conține informații utile despre condițiile de examen, despre măsurile de natură organizatorică și sanitară și cel mai important, informații despre desfășurarea probelor scrise din cadrul acestei sesiuni a Evaluării Naționale.

Ghidul explică și modalitatea de evaluare a lucrărilor, oferă informații despre contestații, dar și sfaturi referitoare la organizarea celor 120 de minute rezervate fiecărei probe de examen, pentru dozarea corectă a timpului de lucru.

Elevii trebuie să aibă la ei documentul de identitate, pixul/stiloul de culoare albastră, un pachet de șervețele și o sticlă cu apă. Cerințele subiectelor trebuie citite cu atenție și cu răbdare.

Este de preferat să începeți cu subiectul pe care îl stăpâniți cel mai bine, făcând un plan schematic de rezolvare pe ciornă. Urmăriți să vă încadrați în timpul pe care vi l-ați propus pentru fiecare subiect, păstrând o rezervă de minute pentru a citi și a corecta, la final, acolo unde e cazul. În cazul în care considerați că depășiți durata de timp alocată subiectului, nu intrați în panică. În situația aceasta, ar fi ideal să încheiați fraza și să treceți la următorul subiect. La finalul probei de examen, se recomandă să vă alocați o rezervă de 10-15 minute pentru citirea și verificarea întregii lucrări.

Instituțiile de învățământ își organizează accesul și fluxul de persoane, cu respectarea regulilor sanitare de protecție și pentru a limita, pe cât posibil, punctele de contact. Candidații vor fi îndrumați spre sălile de examen de către personalul didactic implicat. Accesul în săli se face începând cu ora 08:00, iar examenul propriu zis se desfășoară începând cu ora 09:00, durata totală fiind de 2 ore (120 de minute). Mai menționăm faptul că în fiecare centru de examen va exista asistență medicală.

Calendarul examenului de Evaluare Națională 2021 este următorul: 20 iunie – Limba și literatura română-probă scrisă; 24 iunie- Matematică-probă scrisă; 25 iunie-Limba și literatura maternă-probă scrisă; 29 iunie-Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor; 29 iunie, 30 iunie- Depunerea contestațiilor; 30 iunie -4 iulie –Soluționarea contestațiilor; 4 iulie –Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.