Tot sălăjeanul, indiferent din ce cătun, trebuie să facă „dublu click” ca să primească subvenţia. Numai că mai intai trebuie să inveţe cum se navighează, iar netu’ pică.
Ieri a fost prima zi de depunere a cererilor pentru sprijinul pe suprafaţă, sau, altfel spus, subvenţia pe hectar. Deţinătorii de terenuri sunt nevoiţi să străbată zeci de kilometri pană la centrele locale, pentru a depune cererea. In tot judeţul sunt şapte astfel de centre. In unele zone rurale s-au găsit totuşi soluţii. De pildă, in comuna Năpradea, la solicitarea primarului Borbiu Avel, trei funcţionari ai Centrului local APIA din Cehu Silvaniei s-au deplasat in centrul de comună, pentru a prelua cererile. Zeci de agricultori s-au adunat la biliotecă, unde a fost amenajată o sală in acest scop. Numai că oricată bunăvoinţă au avut funcţionarii APIA, acţiunea se desfăşura precum mersul melcului. Pentru că, incepand din acest an, APIA a avut ideea ca tot ţăranul să depună cerere on-line, iar in prealabil el trebuie instruit cu să facă acest lucru. Başca, reţeaua de internet, suprasolicitată, nu făcea faţă. Totul era in deplin blocaj, frate cu haosul, şi o mare ingrămădeală. Stăteau ţăranii şi se uitau şi ei precum fiul vacii la poarta revopsită şi mare lucru nu inţelegeau. După ore-n şir de aşteptare, unora le pierise chiar şi „pofta” de subvenţii. Ce ar fi fost dacă ei ar fi trebuit să-şi identifice singuri pe net parcelele agricole, dacă ar fi trebuit să acceseze baza da date cu imagini a agenţiei aşa cum au dispus mai marii de la APIA, ori să-şi depună cererea electronic prin aplicaţia IPA Online? Mare balamuc, mare…
Cum se dau ţăranii sălăjeni pe net
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...