Luni, 7 iunie, a început înscrierea elevilor din clasele a VIII-a pentru Evaluarea Națională. Această etapă durează până în 11 iunie, iar absolvenții clasei a VIII-a din acest an vor fi înscriși automat de către unitățile de învățământ din care fac parte.
“Înscrierea candidaților pentru Evaluarea Națională se face astfel: pentru candidații din seria curentă, secretarii unităților de învățământ, în conformitate cu evidențele școlii, introduc datele personale ale elevilor, în platforma dedicată Evaluării Naționale. Așadar, nu se completează nicio cerere pentru candidații seriei curente. Pentru candidații din anii precedenți, înscrierea se face de către secretariatul unității de învățământ pe care candidații au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceștia”, au transmis, către școli, inspectoratele județene.
Candidații care fac parte din promoțiile de până în 1998 nu pot participa la Evaluarea Națională deoarece nu pot solicita echivalarea examenului de capacitate, în conformitate cu Ordinul ministrului Educației Naționale nr.4701/2000.
În metodologia de organizare a Evaluării Naționale se mai menționează faptul că, “elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examen numai după echivalarea studiilor și promovarea examenelor de diferență stabilite de MECTS, prin Centrul Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor”.
În acest an există însă și o noutate. Va fi organizată o etapă specială în cadrul Evaluării Naționale, în care se vor prezenta elevii clasei a VIII-a care au fost bolnavi ori s-au aflat în carantină pe durata primei etape a examenului. Așadar, în eventualitatea în care un elev se îmbolnăvește înainte de prima etapă a Evaluării, cererile de înscriere își păstrează valabilitatea și pentru etapa specială mai sus pomenită, a cărei primă probă se va desfășura în 5 iulie.
Referitor la Calendarul Evaluării Naționale, în 22 iunie are loc prima probă scrisă a acestei etape, la Limba și literatura română. Examenul scris continuă în 24 iunie, cu proba la Matematică. În 25 iunie se desfășoară proba scrisă la Limba și literatura maternă, iar în 29 iunie se afișează primele rezultate. În 30 iunie are loc depunerea contestațiilor la secretariatele centrelor de examen, urmând ca între 30 iunie și 4 iulie acestea să fie soluționate. Afișarea rezultatelor finale are loc în data de 4 iulie.
Calendarul etapei speciale a Evaluării Naționale este următorul: în perioada 28 iunie-2 iulie 2021 se desfășoară înscrierea la etapa specială (se pot înscrie numai candidații care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 7-11 iunie 2021); în 5 iulie se desfășoară proba scrisă la Limba și literatura română; în 6 iulie elevii vor susține examenul scris la Matematică; în 7 iulie are loc proba scrisă la Limba și literatura maternă, urmată de afișarea rezultatelor de dinaintea contestațiilor, pe data de 9 iulie. În aceeași zi are loc depunerea contestațiilor. Acestea se vor rezolva în perioada 10-11 iulie, iar pe 12 iulie se vor afișa rezultatele finale.
Etapa specială întârzie repartizarea în licee însă, așa cum absolvenții de liceu beneficiază de o etapă specială a examenului de Bacalaureat, organizarea sesiunii suplimentare era mai mult decât justificată, conform unei declarații făcute de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.