Elevii claselor terminale de la liceele din Sălaj au joi și vineri festivitățile de absolvire, moment important și unic pentru ei și familiile lor. Dar vor putea avea familia și prietenii alături numai dacă aceștia îndeplinesc anumite condiții impuse prin decizia C.N.S.U.
Dacă anul trecut festivitățile pentru absolvenți au fost interzise și au avut loc on-line în câteva școli, în acest an guvernanții permit organizarea lor fizică, în spațiu deschis, dar cu anumite condiții. Părinții și cei apropiați pot participa la festivități numai dacă sunt vaccinați anti-COVID, dacă au test negativ sau au dovada că au trecut prin boală. Decizia Guvernului a iscat multe controverse și discuții aprinse, deoarece mulți dintre părinți sunt privați de acest moment special din viața copiilor lor, dacă nu îndeplinesc criteriile impuse. Iar aceste decizii s-au luat după ce majoritatea consiliilor de administrație ale liceelor deciseseră anterior ca festivitățile să fie organizate pe clase, cu participarea a trei persoane pentru fiecare elev, fără condiționalitate de vaccinare, test negativ sau dovada trecerii prin boală.
În hotărârea nr. 32 din 25.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care cuprinde toate măsurile de relaxare valabile de la 1 iunie, Guvernul a stabilit că „festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar să poată fi desfășurate cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății”.
Aceleași condiții vor trebui respectate și în cazul participării la festivitățile de absolvire ale claselor a VIII-a, care vor avea loc săptămâna viitoare. Rămâne de văzut cum vor putea școlile să controleze și să gestioneze respectarea regulilor impuse prin decizia CNSU, din moment ce este dificil să verifici fiecărei persoane care intră în incinta unității de învățământ atât dovada vaccinării, cât și testele sau restul documentelor. Logica ne duce cu gândul că la câteva sute de persoane este nevoie de circa două ore pentru verificarea documentelor. Asta înseamnă că părinții ar trebui să vină din timp pentru a putea fi verificați dacă întrunesc condițiile sau chiar să se încheie festivitatea până când vor fi controlați de teste și dovezi fiecare…
Secretarul de stat din Ministerul Educației a declarat că, pe lângă condiționalitatea vaccinării, este nevoie și de limită de 500 de participanți, fiind un pas spre ”normalitate”: ”Dacă este o școală mai mare și se depășește numărul de 500 de persoane serbările se pot organiza decalat, eventual pe cicluri școlare. Dacă limita de persoane este respectată, pot participa și părinții. E alt pas spre normalitate. Serbările trebuie organizate ținând cont de calendarul anului școlar: până pe 4 iunie pentru clasa a XII-a, până pe 11 iunie pentru clasa a VIII-a și până pe 25 iunie, pentru restul claselor”.
Programul festivităților la liceele sălăjene
Primele festivități din Sălaj ocazionate de absolvirea liceului sunt organizate joi, 3 iunie, la ora 10.00, la Liceul Ortodox ”Sf. Nicolae” Zalău și la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. În aceeași zi, de la ora 11.00, sunt programate festivitățile de absolvire la Colegiul Național ”Silvania” Zalău și la Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” din Crasna.
Tot joi, dar de la ora 12.00, are loc festivitatea de absolvire la Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău.
Vineri, 4 iunie, de la ora 9.00, au loc festivitățile pentru absolvenții Liceului de Artă ”Ioan Sima” și ai Liceului cu Program Sportiv ”Avram Iancu” din Zalău, pentru absolvenții Liceului Tehnologic Nr. 1 Sărmășag și pentru cei ai Liceului Tehnologic ”Octavian Goga” din Jibou.
La Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu” din Șimleu Silvaniei festivitatea va avea loc tot vineri, de la ora 9,30, la aceeași oră fiind programată și festivitatea absolvenților de la Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” din Jibou.
Tot vineri, cu începere de la ora 10.00, sunt programate festivitățile la Liceul Reformat ”Wesselenyi” Zalău, la Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu” Zalău, la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Zalău, la Liceul Tehnologic Nr. 1 Nușfalău, la Liceul Tehnologic ”Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei și la Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Hida.
La Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu” din Șimleu, festivitatea este organizată în două etape. Pentru o parte a claselor terminale festivitatea va avea loc vineri de la ora 9,00, iar cealaltă parte, în aceeași zi de la ora 10.30.
La Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, festivitatea este programată vineri, de la ora 11.00, iar la Liceul Tehnologic ”Ioachim Pop” din Ileanda, de la ora 12.00.
S-a dat și startul vaccinării copiilor
Începând de miercuri, 2 iunie, platforma de programare pentru vaccinare a fost optimizată, permițându-se programările pentru copiii din categoria 12-15 ani, după ce a fost aprobat și pentru această categorie de vârstă doar vaccinul Comirnaty produs de BioNTech Pfizer.
”Copiii cu vârsta de 12 ani și peste se pot vaccina împotriva COVID-19!
Platforma de programare a fost optimizată și permite programarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste prin contul părinților. Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă. Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal. Vaccinul autorizat pentru copiii cu vârsta de 12 ani și peste este Comirnaty produs de BioNTech Pfizer
Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați. Rezumatul Caracteristicilor Produsului Comirnaty produs de BioNTech Pfizer poate fi consultat:
Date despre vaccinul Comirnaty produs de BioNTech Pfizer găsiți la:
Chestionarul de triaj poate fi descărcat de la:
Formular de exprimare a acordului informat pentru minori îl puteți descărca de la: ”, se arată în anunțul postat de RoVaccinare.
Condiționarea participării la festivitate este cea mai mare discriminare și lipsa de respect având în vedere că festivitate se organizează în curtea liceului.Ca măsură de siguranță era suficient masca , păstrarea distanței. Cineva dintre cei care au hotărât aceste aberații și-au pus întrebarea cum de vor simți elevii a căror părinți nu vor fi prezenți la acest eveniment plin de emoție?
Este strigător la cer până unde vor sa ne controleze viețile!Doamne ai mila de România!
Îi o bătaie de joc pentru elevi și părinți cu aceste condiții impuse de guvernanți având în vedere că de 1 iunie în parc a fost foarte multă lume fără nici o măsură,Sa nu mai vorbim de meciul de fotbal pentru promovare ,de adunarea de la Sumuleu Ciuc si exemplele ar putea continua!
Asadar avem un guvern de tot rahatul,inspector școlar inexistent la fel si directori de licee!
Și ce face elevul din calasa terminală care nu afost vaccinat sau nu a fost testat ???