Toată lumea știe că whisky-ul este o alegere bună pentru a vă relaxa după o zi lungă la birou. Dar lista în creștere a beneficiilor pentru sănătate atribuite acestuia este chiar mai bună este. Atâta timp cât consumați cu moderare, iată câteva moduri în care whisky-ul este de fapt bun pentru sănătatea dvs.
1. La fel ca șampania, whisky-ul poate ajuta la scăderea riscului de demență.
Un studiu de caz din 2003 a raportat că adulții care au consumat una până la șase băuturi alcoolice pe săptămână au prezentat un risc semnificativ mai mic de demență decât cei care s-au abținut de la alcool. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, de asemenea, consumatorii de băuturi moderate au avut un rezultat mai bun decât participanții la studiu care au consumat mai mult de șase băuturi alcoolice pe săptămână.
2. Servește ca un ajutor pentru digestie.
În timp ce „părul câinelui” s-ar putea să nu vă ajute dacă greața este indusă de mahmureală, consumul de whisky după o masă mare poate ajuta la ameliorarea stomacului supărat. Rezistența ridicată a whisky-ului îl face un digestiv excelent, stimulând enzimele stomacului, care ajută la descompunerea alimentelor.
3. Whisky-urile single malt conțin mai mult acid elagic decât vinul roșu.
Într-un discurs la conferința EuroMedLab din 2005, dr. Jim Swan, care este consultant în industria băuturilor, a raportat că whisky-ul conține mai mult acid elagic (un antioxidant de luptă împotriva radicalilor liberi) decât vinul roșu. “Au existat multe noutăți despre beneficiile pentru sănătate ale antioxidanților din vinul roșu. În schimb, s-a spus foarte puțin despre știința distileriei whisky-ului single malt”, a spus el.
“Cu toate acestea, cercetările au arătat că există beneficii pentru sănătate și mai mari pentru persoanele care consumă whisky-uri single malt. De ce? Whisky-urile single malt au mai mult acid elagic decât vinul roșu”.
Este părerea lui părtinitoare? Cu siguranță, dar sperăm că un organism independent îi va valida cercetările cât mai curând posibil.
4. Există o legătură între consumul moderat și riscul redus de accident vascular cerebral.
Un studiu realizat de Universitatea Harvard raportează că consumul moderat de alcool corespunde unei reduceri cu 25% până la 40% a riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral ischemic (sau cauzat de cheaguri). „Este sigur să spunem că alcoolul este atât un tonic, cât și o otravă”, spune introducerea articolului.
“Diferența constă în cea mai mare parte în doză. Consumul moderat de alcool pare a fi bun pentru inimă și sistemul circulator și probabil protejează împotriva diabetului de tip 2 și a calculilor biliari. Consumul abundent de alcool este o cauză majoră a morții care poate fi prevenită în majoritatea țărilor.”
5. Consumul moderat aduce beneficii inimii și vaselor de sange.
Sigur, alcoolul poate ajuta la scăderea inhibițiilor, dar, potrivit cercetătorilor din Toronto, o băutură alcoolică vă poate calma sistemul circulator. “Descoperirile noastre indică un ușor efect benefic al unei băuturi – fie că este vorba de alcool sau vin roșu – asupra inimii și vaselor de sânge, în timp ce două sau mai multe băuturi par să activeze sisteme care stresează circulația”, a spus dr. John Floras, Director de Cercetări Cardiologice la Centrul Cardiac Peter Munk și Spitalul Mount Sinai. Din nou, totul cu măsură.
6. Poate ajuta la vindecarea răcelii obișnuite.
Băut cu moderație, whisky-ul poate dilata sau extinde vasele de sange. Acest lucru ajută la simptomele de răceală, cum ar fi congestia, permițând mai multă mișcare a membranei mucusului în sinusuri sau eliminând o infecție. Un pic de whisky poate contribui, de asemenea, la un somn mai bun, dar doar puțin! Prea mult va avea un efect opus, lăsându-vă cu o mahmureală în loc de un tratament.