Deficitul de personal la secțiile sălăjene a ajuns la 42 la sută, iar în unele comune nu mai este polițist deloc
Siguranța sălăjenilor și ordinea și linștea publică la nivelul județului sunt serios puse în pericol din cauza lipsei acute de polițiști, în special în zonele rurale. Și asta o deducem din creșterea infracționalității, a numărului accidentelor rutiere și a dezordinii sociale.
Sunt pline site-urile de știri cu incidente de toate felurile, atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Iar pe acei polițiști pe care-i mai avem, îi blamăm – noi, societatea – că nu-și fac datoria cum trebuie. O fi adevărată și vorba că nu este pădure fără uscături și că da, sunt în cadrul sistemului polițiști care nu fac cinste, dar realitatea este alta la nivelul Poliției. Majoritatea polițiștilor își fac datoria, atât cât pot. Doar că sunt mult prea puțini pentru atribuțiile și responsabilitățile numeroase pe care le au.
Numărul tot mai mic de polițiști în sistem și birocrația excesivă duc la lipsa în teren a celor care pot preveni incidentele și faptele anti-sociale. Nu este nici vina polițiștilor că sunt puțini și nu mai fac față. Cum nu este nici vina celor care s-au pensionat; este dreptul lor legal la pensie, în baza unei legi constituționale, în vigoare. Protestele polițiștilor, a celor sătui de batjocura societății și a celor care nu își apleacă urechile și la strigătele lor, sunt oarecum justificate. Și ei, și familiile lor, se simt în pericol din cauza legilor care nu-i apără nici pe ei, din cauza dotărilor inadecvate, din cauza plusării pe partea de atribuții. Și, ca orice angajat sătul de lipsa respectului și a grijii față de el, polițistul alege să facă altceva, în afara sistemului public, și pleacă. Iar tinerii se răzgândesc în privința opțiunii de a deveni polițiști. Iar dacă devin absolvenți ai Academiei de Poliție sau ai școlilor de poliție, încearcă să prindă locuri mai bune, prin birouri, nu pe la posturile de poliție. Statistica cu privire la numărul polițiștilor din teren e îngrijorătoare, în timp ce conducerea Inspectoratului Județean de Poliție e învăluită în procese, controale ministeriale și numai grija rezolvării problemelor de la bază nu pare să o mai aibă cineva. Nici măcar ministrul Afacerilor Interne.
Deficit de polițiști de aproape 42 la sută în Sălaj
În tot Sălajul există 57 de posturi de poliție unde sunt încadrați 101 polițiști, potrivit informațiilor furnizate pentru Graiul Sălajului de Maria Cristea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Sălaj. Deficitul de personal în secțiile de poliție a ajuns acum la 41,6 la sută, la nivel județean, însă sunt comune care nu mai au deloc agenți de poliție. Cel mai mare deficit de personal se înregistrează la secțiile rurale din comunele mari cum sunt Ileanda, Crasna, Sărmășag, Sînmihaiu Almașului.
Un alt exemplu este cel al comunei Cizer. Ambii polițiști au participat la concursuri pentru funcția de ofițer, le-au promovat iar comuna a rămas fără niciun polițist. Decizia IPJ va fi, cel mai probabil, să delege atribuțiile altor polițiști, din alte localități, până apare promoția 2021 de agenți de poliție. La Sărmășag, de exemplu, există un singur agent pe toată comuna, deloc mică și chiar foarte populată.
Potrivit Europol, când s-au scos posturi la concurs în cadrul IPJ Sălaj au fost posturi pentru Poliția Animalelor, pe specialitatea comunicații și informatică, pe financiar două posturi, la specialitatea poliție rutieră un post, criminalitate economică un post, investigații criminale opt posturi. Pentru ordine publică, doar un post.
În 2019, situația a fost mult mai bună decât în prezent. Gradul de ocupare al posturilor în IPJ Sălaj a fost de 87,5 la sută. Din totalul celor 541 de funcţii ocupate, 106 au fost de ofiţeri, 412 posturi de agenţi, iar 23 de posturi – personal contractual. Valul de pensionări din 2020, după cum arată și Europol, a cam golit resursa de personal în fiecare județ.
Ministrul Bode pare ocupat cu investițiile prin CNI, vaccinările și transporturile
De câteva săptămâni încoace, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a obișnuit românii să le prezinte investițiile în infrastructura rutieră, investițiile Companiei Naționale de Investiții în Sălaj, în timp ce polițiștii găsesc noi și noi metode de protest pentru a atrage atenția asupra serioaselor lor probleme. Dacă acum două săptămâni l-a însoțit pe Ludovic Orban, președintele PNL și al Camerei Deputaților, prin Cluj – la aeroport, la conferințe de presă, pe șantierul Autostrăzii Transilvania, în weekendul care a trecut a fost prezent, două zile consecutiv, Maratonul Vaccinării. Acum o lună, a adus în Sălaj directorul Companiei Naționale de Investiții, pentru a puncta stadiul lucrărilor la câteva obiective în lucru. Dacă mai punem la socoteală și informațiile despre stadiul lucrărilor la autostrăzi publicate pe pagina sa personală de socializare, deducem că a rămas cuplat pe Transporturi. Iar polițiștii, la fel ca și oamenii de rând care simt pe pielea lor efectele lipsei de personal din poliție și ale problemelor din sistem, așteaptă măsuri concrete în MAI.
Sindicatul Europol a organizat, în ultima perioadă, mai multe acțiuni de protest, acuzându-l pe ministrul de Interne că nu grăbește organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere. De asemenea, o altă revendicare a fost reprezentată de modificarea condițiilor de organizare și desfășurare a acestor concursuri care, în momentul de față, “se rezumă la un interviu oral pe subiecte profesionale, ce nu poate fi contestat și nici nu reprezintă un instrument legitim de a testa capacitățile și competențele celor care vor să fie șefi”, consideră sindicaliștii.
Bode a uitat ca e la interne! Se crede tot la transporturi! Ce sa aștepți de la un infatuat ?
Sunteti destui care traiti pe spinarea noastra si de altfel nu prea va intereseaza siguranta oamenilor,s a vazut acum cand ati pus la pamant un batran si o femeie din motive prea mici cu ce ati facut.Atat s a aratat, dar cate ati mai savarsit numai voi stiti!
Ba dute draq cu pensionarea in baza unei legi constitutionale, lege facuta de cine??? de militieni ajunsi in parlament, te pensionezi la 48-50 de ani cu pensie babana dupa ce ai frecat menta prin sectiile de politie si pe la crasme si acuma ne trezim ca n-avem militieni!!??? , nu v-ajute domnul de nelegiuiti , populimea lucra de le sar capacele pina la 65 de ani si ies cu pensie de cacao, ca se imparte punctajul la anii lucrati si cand ai 42 de ani lucrati te trezesti cu cativa lei iar domnul militica la cei 20 de ani in campul “muncii” (CAMPUL FRECATULUI DE P…LA) ramane in pensie cu o gramada de bani si nici nu a cotizat la fondul de pensii … PAI UNDE-I DREPTATEA MAAAAA , va-n gura de nemernici .