Firma de pază din subordinea Consiliului Județean Sălaj – SC Pază Obiective și Intervenție SRL – renunță, începând cu 1 iunie, la majoritatea contractelor de prestări servicii de pază pe care le avea încheiate cu firmele private.
Potrivit informațiilor furnizate de Pop Emeric, directorul SC Pază Obiective și Intervenție SRL, decizia de a renunța la contracte vine ca urmare a aplicării legislației în domeniu, o lege care plafonează veniturile societății din subordinea administrației județene la 20 la sută, iar diferența de 80 la sută din realizări trebuie să vină din contractele cu Consiliul Județena Sălaj și cu instituțiile din subordinea acestuia – Spitalul Județean de Urgență Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și alte obiective din patrimoniul județului.
”În urma unor controale și dispoziții ale Curții de Conturi am luat această măsură, pentru a nu mai avea probleme la următoarele verificări. Legea spune că 80 la sută din realizările societății trebuie să provină din serviciile oferite Consiliului Județean Sălaj și instituțiilor subordonate acestuia. Noi am notificat firmele cu care avem contracte că de la 1 iunie nu vom mai furniza serviciile de pază. Am păstrat doar contractele cu societățile mai mari, cum sunt Michelin-ul și Cemacon-ul”, a declarat Pop Emeric pentru Graiul Sălajului.
Angajații, preluați de o altă firmă de pază
Cum SC Pază Obiective și Intervenție renunță la o bună parte a contractelor de pază, este logic că și personalul angajat ca agenți de pază va trebui să se adapteze noilor decizii ale conducerii. Ori rămân angajații societății și vor fi mutați pe alte posturi, ori vor fi preluați de firma de pază privată care va prelua și contractele actuale ale firmei din subordinea Consiliului Județean.
”S-a discutat cu o firmă de pază care va prelua angajații noștri, asta dacă angajații vor să rămână la unitatea respectivă. Dacă actualii noștri angajați nu vor să rămână la acele posturi, vom găsi alte soluții pentru ei”, a precizat Pop Emeric.
Există însă firme private care au contract cu SC Pază și Obiective încă de la înființarea ei și care aveau încredere deplină în personalul societății cu capital de stat. Acum sunt puse în fața faptului împlinit de a-și alege alte firme de pază sau o firmă ”recomandată” care va prelua personalul de la societatea Consiliului Județean, dar care să fie dispuse să le ofere servicii de calitate, pentru că siguranța bunurilor reprezintă un factor important în bunul mers al afacerilor, mai ales în condițiile actuale.
Societatea Consiliului Județean, profitabilă anii trecuți
În ultimii ani, SC Pază Obiective şi Intervenţie SRL ne-a obișnuit cu profituri importante, rezultat al serviciilor de calitate și al încrederii pe care clienții o aveau în serviciile oferite. Intersant este cum până acum, deși exista și în anii anteriori legea cu privire la cuantumul veniturilor societății, s-au păstrat contractele, s-au diversificat serviciile prestate clienților și chiar a fost majorat portofoliul de clienți.
Numai pe anul 2020 Pază Obiective şi Intervenţie SRL a înregistrat un profit de 1 milion de lei. Iar 50 la sută din acest profit a intrat în contul societății, cu votul consilierilor județeni în ședința din 28 aprilie, pentru a fi investiți în noi utilaje necesare întreținerii drumurilor publice, după cum se arată în expunerea de motive a hotărârii de Consiliu Județean adoptată luna trecută.
”SC Pază Obiective şi Intervenţie SRL solicită, prin adresa nr. 505 din 06.04.2021, aprobarea majorării capitalului social cu suma de 500.000 lei, ca urmare a virării cotei de 50% din profitul realizat pe anul 2020, sumă necesară pentru realizarea investiţiilor propuse pe anul 2021. Precizăm că suma propusă pentru majorarea capitalului social asigură fondurile pentru realizarea dotării cu echipamentele necesare realizării serviciilor delegate de administrare a drumurilor judeţene. Potrivit art. 19 din actul constitutiv al societăţii, capitalul social poate fi majorat prin decizia asociatului unic şi cu respectarea dispoziţiilor legale referitoare la constituirea societăţilor comerciale cu răspundere limitată”, arăta, luna trecută, inițiatorul proiectului de hotărâre.