Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege potivit căruia profesorilor care hărțuiesc elevii li se vor suspenda contractele de muncă. Proiectul subliniază importanța eradicării tuturor formelor de violență din sistemul de învățământ. Violența în școli se poate manifesta într-o gamă largă de forme (fizică, psihologică și sexuală) și poate fi comisă atât de elevi, cât și de profesori deopotrivă. Proiectul de lege inițiat de senatorul Alina Goghiu prevede suspendarea contractelor de muncă ale profesorilor urmăriți penal pentru fapte de violență, de natură sexuală sau pentru cei trimiși în judecată. Proiectul mai prevede și faptul că profesorii nu vor mai putea preda la catedră până la o decizie definitivă a instanței.
“O persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esențial al cadrului didactic în procesul de formare și educare a elevilor cade în derizoriu”, a declarat senatorul Alina Goghiu.
Violența psihologică poate dăuna la fel de mult pentru dezvoltarea și performanța academică a copiilor ca orice altă formă de violență. Deseori, violența psihologică îmbracă mai multe aspecte. Poate lua forma unor agresiuni între colegi, însă poate fi manifestată și în relațiile profesor-elev. În mod regretabil, se dovedește frecvent că violența psihologică este un precursor al altor forme de violență. Cel mai frecvente tipuri de agresiune întâlnite sunt abuzul verbal, abuzul rasial și pedeapsa corporală.
Proiectul adoptat luni în Senat prevede în ce cazuri va fi suspendat contractul de muncă al profesorului: la inițiativa conducătorului unității/instituției de învățământ, dacă față de o persoană angajată s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau de natură sexuală; dacă o persoană angajată într-o unitate /instituție de învățământ este trimis în judecată pentru faptele menționate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești; dacă față de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive: reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune ori dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu. Însă, dacă profesorul a fost achitat prin hotărâre definitivă, își poate relua activitatea și i se plătește o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost privat pe perioada suspendării contractului.
Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, a ținut să mai precizeze că, din cauza legislației actuale pline de lacune, cadrele didactice acuzate de fapte de violență sau de natură sexuală “lucrează în același mediu, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat”.
Amintim faptul că proiectul de lege adoptat în Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, trebuie votat și în Camera Deputaților, care este for decizional.
aia ce patesc?!