Liber la plimbare, liber la vaccin, liber la școală. Autoritățile au anunțat totodată că, din toamnă, ar putea reintroduce restricțiile dacă nu va decurge cum trebuie campania de vaccinare.

         Începând de sâmbătă, sălăjenii și-au dat jos măștile iar străzile au început să fie populate și după ora 22.00, odată cu decizia guvernamentală privind eliminarea obligativității purtării măștii în spațiile publice deschise și a restricțiilor de circulație pe timp de noapte. Practic, a fost primul sfârșit de săptămână de libertate de care s-a bucurat o mare parte a sălăjenilor. Totuși, s-a putut observa pe stradă că există încă frică de virus și unii oameni au ales să poarte mască de protecție în continuare, chiar dacă nu sunt obligați.

Măsurile de relaxare după atâta pandemie se doresc a fi un impuls dat campaniei de vaccinare. La nivelul județului Sălaj, potrivit datelor Instituției Prefectului, până sâmbătă au fost administrate 70.829 de doze de vaccin, iar campania de vaccinare continuă prin toate modalitățile posibile.

Fără programare la centrele de vaccinare, pe liste la primării

        Dacă la începutul campaniei de vaccinare exista stresul programărilor pe platforma Rovaccinare, al listelor de așteptare, al condițiilor de depozitare al vaccinului sau al lipsei dozelor de vaccin, iată că decidenții au renunțat treptat la condiții și, în plus, încearcă să găsească noi și noi modalități ca populația să se vaccineze.

Chiar și străinii se pot vaccina în România, doar în baza actului de identitate din ţara de provenienţă sau cu paşaportul. S-a ajuns la doar cinci luni de la debutul campaniei de vaccinare ca oricine dorește, oricând dorește și cu orice tip de vaccin preferă, să se vaccineze fără programare la unul dintre centrele fixe de vaccinare, la locul de muncă sau în cadrul maratoanelor și caravanelor organizate special pentru ca românii să se vaccineze în număr cât mai mare.

În mediul rural, în lipsa implicării medicilor de familie în campania de vaccinare la cabinetele lor, sălăjenii pot să se înscrie pe liste la primării pentru ca primarul să cheme caravana mobilă de vaccinare. Iar în acest caz, este o poveste. Pentru că cel care coordonează caravana mobilă în Sălaj, doctorul Csakvari Alexandru, merge peste tot unde este solicitată caravana. Fie că sunt cămine culturale, fie sedii de firmă, fie dispensare medicale sau chiar la oameni acasă, echipa mobilă de vaccinare a reușit imunizarea a mii de sălăjeni, în timp ce majoritatea medicilor de familie au spus pas campaniei.

       Pe lângă dr. Csakvari, mai sunt în Sălaj doi medici de familie foarte implicați în campania de vaccinare. Este vorba de Dr. Mogrădean Olimpia, coordonatoarea Centrului de vaccinare Nr. 1 de la Zalău, și de Dr. Gabriel Iluță. Acesta din urmă a anunțat chiar că va derula primul maraton al vaccinării din Sălaj. Medicul și-a propus ca vineri și sâmbătă să vaccineze flux continuu de dimineața de la ora 07.00 până noaptea la ora 2.00: ”Maratonul Vaccinării Lasergo: în perioada 21.05.2021-22.05.2021, Vineri și Sâmbătă între orele 07.00-02.00. Programări la telefon: 0260618395/ 0770336198”, anunță medicul pe pagina oficială a cabinetului medical.

Care sunt medicii de familie sălăjeni implicați în campania de vaccinare

Cele 34 de cabinete de medicină de familie unde populația se poate vaccina conform listei oficiale a contractelor încheiate cu Casa Județeană de Sănătate sunt: Zalău – Iluță Gabriel, Angelescu Lidia, Butura Lucia, Farcaș Irina, Marcu Valeria, Mureșan Sofia, Niculescu Rozalia, Seichei Silaghi Monica, Tăutu Viorica, Toth Valeria; Cehu Silvaniei – Barra Zoltan, Pop Lucian Liviu; Șimișna – Basaleh Saleh Ayoub; Nușfalău – Cabinet asociați Biro Pacsa și Biro Pacsa Geza; Boghiș – Brisc Simona; Jibou – Burde Rodica Monica; Gârbou – Farc Ovidiu; Bălan – Georgiu Aurelian; Letca și Lozna – Iacob Mihai Ionel; Sărmășag – Ihoș Alexandra; Someș Odorhei – Irimiea Horațiu; Șimleu Silvaniei – Maior Maria Eniko; Rus – Matei Maria Elvira; Sâg – Mihălțan Marcela; Creaca și Crișeni  – Moldovan Elena; Gâlgău – Perhaita Maria Aida; Chieșd – Pop Codruț Constantin; Ileanda – Prislopan Simona; Halmășd – Stuparu Mihăiță Gabriel; Plopiș – Stuparu Onița; Cristolț – Suleiman Adbel Salam; Marca – medicul Alexan Nicoleta; Bobota – Vaida Daniela; Vârșolț–Vereș Ecaterina.