Castelul Wesselényi din Jibou a fost vândut unui investitor privat pentru suma de 800 de mii de euro, în detrimentul administrației județene care a făcut demersurile procedurale pentru achiziționarea imobilului la finele lunii aprilie.
Informația privind încheierea tranzacției dintre proprietarii prestigiosului monument istoric sălăjean și cumpărător a fost confirmată pentru Graiul Sălajului de viceprimarul Orașului Jibou, Vlad Pașcalău: ”Ministerul Culturii și-a declinat interesul statului de a exercita dreptul de preemțiune Primăriei Orașului Jibou și Consiliului Județean Sălaj pentru Castelul Wesselényi. Primăria nu avea bani să cumpere imobilul, dar Consiliul Județean a făcut demersuri în acest sens. Am aflat și eu zilele trecute faptul că proprietarii l-au vândut unui investitor privat pentru suma de 800 de mii de euro”.
Consiliul Județean alocase aceeași sumă pentru tranzacție
În ședința Consiliului Județean Sălaj din 28 aprilie 2021, consilierii județeni au adoptat în unanimitate o hotărâre privind demararea procedurilor administrative pentru materializarea dreptului de preemțiune exprimat în cazul vânzării imobilului monument istoric identificat în lista de monumente cu denumirea “Castelul Wesselenyi, cod SJ-II-m-A-05075.01” și “Ansamblul Castelului Wesselenyi, cod SJ-II-m-A-05075”, înscris în CF nr.51182 Jibou, dar și rectificarea bugetului judetuțului pentru alocarea sumei de 4 milioane de lei (aproximativ 800 de mii de euro) în vederea achiziționării imobilului.
Tot prin hotărâre a fost desemnată o comisie de negociere a prețului de cumpărare, alcătuită din cinci reprezentanți ai Consiliului Județean Sălaj – vicepreședintele administrației județene Szilagyi Robert-Istvan ca președinte de comisie; iar consilierii județeni Adrian Margin, Paul Maghiu, Nicolae Olar, împreună cu Secretarul Județului Cosmin Vlaicu, au fost desemnați membri ai comisiei. Comisia avea rolul de a analiza oferta depusă, să negocieze prețul în baza unui raport de evaluare întocmit de un membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, apoi să prezinte un raport privind prețul și rezultatul negocierilor în vederea aprobării printr-o altă hotărâre a Consiliului Județean Sălaj.
După achiziție, administrația județeană voia să restaureze castelul în strânsă legătură cu cadrul natural în care acesta este amplasat și să-l include într-un circuit turistic Parcul dendrologic plantat de familia Wesselényi în primii ani ai secolului al XIX-lea a devenit astăzi una dintre cele mai frumoase grădini botanice din țară, un obiectiv turistic de prim rang al județului Sălaj. Dinu Iancu Sălăjeanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, spunea la finele lunii trecute că “Reabilitarea și valorificarea turistică a castelului, completată de o reabilitare în paralel a Castelului Béldy, situat în aceeași localitate, ar da posibilitatea creării unor circuite culturale și turistice care să prelungească timpul petrecut de vizitatorii Grădinii Botanice în zonă, astfel fiind create premisele pentru dezvoltarea afacerilor de profil. Pe de altă parte, multiculturalitatea specifică județului Sălaj și zonei Someșului poate fi valorificată prin organizarea unor evenimente culturale și turistice naționale și chiar internaționale, târguri, expoziții, festivaluri, pentru care Castelul Wesselényi reprezintă locul propice”.
Din declarația Președintelui și din demersurile administrative prevăzute de lege pentru achiziția imobilului monument istoric reiese că administrația județeană a fost sigură că va deveni noul proprietar al Castelul Wesselényi din Jibou. Și, totuși, nu s-a întâmplat asta deși suma alocată prin Hotărâre de Consiliu Județean pentru tranzacție a fost aceeași cu suma pe care a acordat-o și cumpărătorul privat, din informațiile pe care le deținem în acest moment.
Preț de vânzare redus cu 700 de mii de euro
După ce au câștigat în instanță drepturile de proprietate asupra celui mai mare ansamblu baroc din Transilvania, noii proprietari l-au scos la vânzare contra sumei de 1,5 milioane de euro. Cei care și-au dorit atunci să-l cumpere pentru a pune în valoare și mai mult Grădina Botanică din jurul castelului au fost reprezentanții Centrului de Cercetări Biologice ”Vasile Fati”. Au făcut la acea vreme demersuri către Ministerul Educației și Cercetării, dar și către alte ministere, să le fie alocate fonduri pentru achiziția domeniului. Demersurile lor au fost fără succes, motivându-se de fiecare dată lipsa banilor. Anul trecut, prin intermediul unei renumite agenții imobiliare care se ocupă cu vânzarea proprietăților istorice și contemporane, proprietarii au scos din nou la vânzare Castelul Wessélenyi din Jibou pentru un preț de 900.000 de euro. Iată că, un an mai târziu, reușesc să vândă domeniul monument istoric contra sumei de 800 de mii de euro. Cumpărătorul a câștigat prin tranzacție un monument impresionant – construcția este una impunătoare, având și șase anexe de secol XVIII-început de secol XIX (curie, grajd, manej, criptă, seră, şură) integrate într-un fost parc dendrologic de început de secol XIX, reamenajat ca grădină botanică în anii ’70 şi renovat de-a lungul timpului. Dintre construcțiile ce compun ansamblul, prima și cea mai veche este „curia” (reședință nobiliară modestă), refăcută din temelii în 1702 de către baronul Wesselényi István și de contesa Bánffy Kata. Începuturile lucrărilor de construcție la clădirea palatului sunt legate de căsătoria baronului Wessélenyi și de stabilirea curții nobiliare a familiei pe domeniul de la Jibou, în jurul anului 1778. Începând cu această dată și până la încarcerarea baronului la Kufstein în 1785, va fi construit corpul principal al palatului. Biró József atribuie concepția clădirii baronului Wessélenyi, care „a dorit să-şi regăsească temperamentul, gustul şi aşteptările în înfăţişarea castelului”.
Nu vă trece mult timp și noul proprietar o să vãndă proprietatea către statul român, dar cu un preț de cinci ori mai mare. Că așa se fac afacerile la noi.
Vom avea parte de explicatii, de…. Rusine gloatei care l-a pus sef la CJ pe cel cu caruta rupta’n drum. Sfarsitul nu’i aici. Ce mai avem de instrainat? Ma uit la ei cu scarba si cu mana la nas.
Acesta este rezultatul cind tara este condusa de oameni INCULTI ! sau se mai spune si altfel ! Cite prostii sau petrecut in Romania in ultimi cinci ani Nu sau intimplat de la Burebista pina in prezent! un exemplu! in fiecare zi CRIME !