Parlamentarul PNL se opune politicii Guvernului de a transforma sistemul de sănătate intr-o afacere din care să facă profit.
Lupta politică va fi pe viaţă şi pe moarte in această sesiune parlamentară. La două săptămani de la debutul actualei sesiuni parlamentare, avem de a face cu primele moţiuni. Prima moţiune nu este una de cenzură, ci una simplă şi va fi iniţiată de PNL şi susţinută de colegii conservatori şi sociali-democraţi. Tema moţiunii este una la modă: inchiderea şi reorganizarea unor spitale. A doua moţiune este de cenzură şi va fi iniţiată de către Uniunea Social Liberală in cazul in care Guvernul işi va asuma răspunderea pe Codul Muncii. Deputatul Mirel Taloş spune că „PNL se opune politicii guvernului Boc de transformare a sistemului de sănătate intr-un business şi de judecare a lui din punct de vedere financiar”. „Ei uită că serviciul de sănătate nu trebuie să funcţioneze după criteriul rentabilităţii, ci problema este caţi oameni pot fi arondaţi la acea unitate spitalicească”, a declarat parlamentarul sălăjean.
Şimleul a fost comasat, Cehu speră că va scăpa
In judeţul Sălaj, Ministerul Sănătăţii a propus pentru comasare două spitale: cel de Boli Cronice din Cehu Silvaniei şi spitalul de gastroenterologie al doctorului Puşcaş din Şimleu Silvaniei. Dacă in cazul spitalului de gastroenterologie verdictul este clar şi de la 1 aprilie va fi comasat cu Spitalul Orăşenesc Şimleu, cei de la Cehu incă mai speră că vor scăpa de comasare după ce primarul oraşului, Andrei Varga, a transmis Ministerul Sănătăţii un memoriu prin care solicită păstrarea spitalului in forma actuală, argumentand că este singurul spital din zonă şi deserveşte pacienţi din trei judeţe. Pentru a face lobby, senatorul Fekete Andras a discutat cu ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, despre comasarea spitalului din Cehu, dar nu sunt şanse ca acesta să rămană in forma actuală. „La această oră se analizează situaţia spitalului din Cehu şi dacă va fi o portiţă să rămană, deşi nu cred asta, unitatea nu va fi comasată”, ne-a spus parlamentarul UDMR.
In ce priveşte cea de a doua moţiune, Victor Ponta, preşedintele social-democrat, a anunţat că PSD şi PNL o vor depune dacă Guvernul va promova Codul Muncii prin angajarea răspunderii in Parlament. „Emil Boc nu ştiu in ce calitate vorbeşte, inţeleg că va fi dat afară de la serviciu şi lui nici măcar nu i se aplică Codul Muncii. Ceea ce ar trebui noi să facem este un Cod al Muncii care să protejeze şi angajatorul, dar să ii protejeze şi pe angajaţi. Nu suntem intr-o ţară bananieră in care angajatul să fie un simplu sclav pe plantaţie”, a declarat Ponta.