Comuna Zimbor este situată la extremitatea sud-estică a județului Sălaj. Localitatea este amplasată pe drumul național DN1F Cluj-Napoca-Zalău-Carei, la circa 37 km sud-est de municipiul Zalău și 49 km nord-est de Cluj-Napoca. Comuna Zimbor este formată din satele Chendremal, Dolu, Sâncraiu Almașului, Sutoru și Zimbor (reședința). Pe teritoriul localității va trece și Autostrada Transilvania. Zimborul este atestat documentar din anul 1332, când satul apare sub numele de Zumbur. În anul 1930, apare documentarea localității, pentru prima dată, sub numele de Zimbor.
Gabriel Mureșan este primar la Zimbor de aproape 13 ani. În toată această perioadă, s-a zbătut pentru dezvoltarea comunei sale, crescând nivelul de trai al localnicilor. Realizările importante din comună vorbesc de la sine.
Sprijinit de echipa sa din administrația Locală, primarul Gabriel Mureșan gospodărește bugetul comunei și atrage fonduri de unde poate pentru multiple proiecte de dezvoltare. Se lucrează intens la Zimbor, astfel că, prin fonduri europene – Măsura 72, e în lucru acum un proiect de asfaltare străzi principale și lăturalnice. Se vor asfalta așadar 6,5 km de străzi și ulițe, în localitățile Zimbor și Sâncraiu Almașului. S-au construit 72 de locuri de parcare și s-a prelungit rigola carosabilă. De asemenea, s-au asfaltat și câteva accese la proprietăți.
“Ne-au rămas niște bani necheltuiți, mai exact 10 procente din suma totală de 1.000.000 de euro, alocată proiectului și ne-am gândit să folosim până la ultimul leu în folosul oamenilor. Așa că, dacă vremea ne permite, terminăm lucrările într-o săptămână, maximum două”, ne explică primarul Gabriel Mureșan.
Un alt proiect important în valoare totală de 1,5 milioane de euro prevede asfaltarea integrală a satului Dolu (străzi și ulițe), până la drumul european spre Sâncraiu Almașului și asfaltarea a 4,5 km de străzi de legătură între satele comunei. În total, vor fi asfaltați nu mai puțin de 9 km de străzi și străduțe lăturalnice prin acest proiect. Trei poduri au fost deja finalizate, al patrulea fiind în lucru. Și tot din sumele necheltuie, dar alocate proiectului inițial, în acest moment se lucrează la decolmatarea pârâului Dolu, plus un afluent al acestuia. Aceste lucrări au scopul de a reduce la minimum posibil riscul de inundații pe terenurile agricole ale oamenilor și în gospodării.
“Lucrările se realizează pe segmente și sunt necesare pentru asigurarea capacității optime de transfer a apei pluviale”, explică Gabriel Mureșan.
Localitatea Zimbor se mândrește cu un dispensar medical la standarde europene. Construcția noii clădiri a început anul trecut și, după nici 12 luni, într-una din zilele săptămânii viitoare va avea loc recepția la terminarea lucrărilor. Noul dispensar este construit pe locul unei clădiri vechi de peste 100 ani, făcându-se astfel loc modernismului. Valoarea totală a lucrării se ridică la 1.117.903 lei. Spațiul amenajat este încăpător, aerisit, bine luminat – într-un cuvânt, mai mult decât primitor pentru viitorul medic de familie care este încă așteptat în localitate. Momentan, locuitorii comunei sunt înscriși la medici de familie din comunele vecine. Cât despre vaccinare, aceștia se deplasează la centrul din Comuna Hida.
“Suntem foarte mândri de noul dispensar medical din comună și, având in vedere condițiile pe care le oferim, avem mari speranțe că va veni și la noi cineva”, conchide primarul.
În prezent, comuna are doar 3 asistați social, restul fiind, marea majoritate, angajați pe șantierul autostrăzii.
Administrația locală se ocupă îndeaproape și de calitatea procesului educațional pentru copiii ce frecventează unitățile de învățămînt din localitate. Astfel, dacă vorbim despre activități recreativ-educative, Primăria a venit în sprijinul Școlii Gimnaziale din localitate și, în 6 mai, toți copiii din clasele 0-VIII au fost transportați cu microbuzul școlar într-o excursie la Castrul Roman Optatiana, care se află la ieșirea din localitatea Zimbor, în apropierea șantierului Autostrăzii Transilvania. La fața locului, copiii au admirat obiectele scoase la suprafață de către arheologi. Sorin Cociș, cercetător științific în cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca, le-a oferit explicațiile necesare pentru a înțelege cât mai bine istoria locurilor.
Lucrările și investițiile de la Zimbor sunt un exemplu de bună practică, iar optimismul și hărnicia caracterizează oamenii acestor locuri. Atunci când îmbini comunicarea cu transparența și apleci urechea spre nevoile oamenilor, se întâmplă doar lucruri bune pentru comunitate.