Chestionarul se adresează tuturor locuitorilor din Zalău și reprezintă oportunitatea pe care Primăria o oferă fiecăruia de a se implica în dezvoltarea zonei în care locuiesc. Timpul pe care fiecare respondent ar trebui să-l aloce completării chestionarului este de maxim 10 minute, iar chestionarul nu expune sub nicio formă indentitatea celui care răspunde.

Primăria Municipiului Zalău invită locuitorii să răspundă câtorva întrebări necesare elaborării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2021-2027, care va fi un instrument de planificare strategică teritorială prin care sunt corelate dezvoltarea teritorială a localităţilor din zona periurbană/ metropolitană cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor, bunurilor şi mărfurilor. Chestionarul poate fi completat oricând, fiind disponibil online accesând linkul https://forms.gle/zWhXEorSLBzHpXU46. De asemenea, locuitorii pot găsi informații utile despre proiect și pe site-ul instituției sau pe pagina oficială de Facebook.

Planul de mobilitate urbană are drept scop îmbunătăţirea accesibilităţii localităţilor şi a relaţiei între acestea, diversificarea şi utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport din punct de vedere social, economic şi de mediu, precum şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport la nivelul Municipiului Zalău si a comunelor Hereclean, Crișeni, Mirșid și Meseșenii de Jos.

”În baza acestui document, administrația locală va putea accesa fonduri europene în etapele viitoare de finanțare. În cadrul componentei de nivel strategic, dumneavoastră, cetățenii municipiului Zalău, puteți oferi informații relevante cu privire la infrastructura de transport din municipiu, transportul public, parcările sau managementul traficului. Informațiile furnizate de dumneavoastră vor contribui semnificativ la identificarea problemelor din domeniul mobilității urbane și stabilirea de unui plan măsuri adaptat nevoilor cetățenilor”, se arată în comunicatul administrației locale.

Elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă se face în baza unui contract finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, contract semnat la începutul acestui an.  

Procesul de elaborare a PMUD va fi structurat în trei etape distincte. Prima este etapa strategică, cea din care face parte și elaborarea Planului. A doua etapă este cea operațională, urmată de etapa de monitorizare. Obiectivele principale ale PMUD, așa cum transmit autoritățile locale, sunt îmbunatățirea eficientei serviciilor și a infrastructurii de transport, reducerea nevoii de a folosi mijloace de transport motorizat, reducerea impactului asupra mediului și reducerea consumului de energie pentru activitățile de transport, asigurarea unui nivel optim de accesibilitate în cadrul localității și în cadrul zonei periurbane, asigurarea unui mediu sigur pentru populație, asigurarea accesibilității tuturor categoriilor de persoane (inclusiv pentru persoane cu dizabilități) la serviciile și infrastructura de transport.