Pentru tăierea nucilor, aveți nevoie de autorizație de la autorități. În caz contrar, riscați să fiți sancționați cu o amendă de la 5.000 până la 10.000 de lei. Regula este valabilă indiferent dacă vreți să tăiați un singur pom din această specie sau mai mulți, și chiar dacă vorbim despre nucii aflați în propria curte.
Nucul este o specie de pom protejată de lege, în momentul de față. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate și ar dori să îi taie sunt obligate, prin lege, să ceară o autorizație, pentru obținerea căreia trebuie să îndeplinească anumite condiții.
Cultura nucului, care face parte din categoria pomilor răzleți, adică situați la distanță unii de alții, este reglementată în mod special de Legea Pomiculturii nr.348/2003. Potrivit actului normativ, “tăierea nucilor răzleți, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizații”. În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiștii direcțiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile.
Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face criterial, conform Legii Pomiculturii, după cum urmează: pomii sunt îmbătrâniți și au ramuri uscate în proporție de 60% din coroană; arborii sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau local; nucii sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și pun în pericol siguranța circulației rutiere.
Indiferent de sistemul de cultură al nucilor- extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleți, actul normativ stabilește că tăierea acestor pomi, în lipsa autorizației, poate fi sancționață de autorități cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
De constatarea acestor contravenții și de aplicarea sancțiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei și Ministerului de Interne.
În baza legii, autoritățile locale, prin intermediul direcțiilor județene pentru agricultură, sunt obligate să inventarieze nucii răzleți și cei din plantații, cu consemnarea proprietarilor și a parcelelor cadastrale în care se găsesc.
Un alt aspect al Legii Pomiculturii de care ar trebui să ținem seamă este acela că regula autorizării tăierii în prealabil este valabilă, în egală măsură, și pentru castanii comestibili.