63 de agenți economici din Sălaj au fost verificați, în luna martie, de inspectorii ITM. S-au găsit nereguli la aproape jumătate dintre ei, astfel că 24 de patroni au fost sancționați. S-au aplicat 4 amenzi, în cuantum total de 27.000 lei, și 36 avertismente.

Amenzile s-au aplicat pentru nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat și nerespectarea obligației de eliberare a adeverinței de vechime în muncă la încetarea activității salariatului.

Au scăpat cu avertisment patronii unde s-au găsit nereguli legate de nerespectarea obligației păstrării copiei contractului individual de muncă pentru toți salariații din locul de muncă respectiv; nerespectarea dispozițiilor privind sărbătorile legale; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânalnerespectarea dispozițiilor legale privind munca suplimentară, respectiv munca de noapte; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor suspendării contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților în format electronic; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă, respectiv a modificării acestora în registrul general de evidență a salariaților în format electronic; netransmiterea situaţiei trimestriale privind contractele de mediere încheiate şi persoanele angajate în străinătate.

Pe partea de securitate și sănătate în muncă, în luna martie au fost controlați 33 agenți economici. Verificările au vizat, pe lângă respectarea măsurilor de protecție a muncii, și respectarea regulilor impuse pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de covid-19.

Au fost aplicate în total 29 avertismente pentru că nu s-a efectuat instruirea lucrătorilor, cu consemnare in fișele de instruire, cu privire la riscurile induse de virusul SARS-CoV-2 și măsurile care se impun; evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale și planul de prevenire și protecție nu au fost revizuite cu privire la riscul de contaminare cu covid 19; controlul medical la angajare și/sau periodic nu se efectuează conform prevederilor legale; lipsa autorizării ISCIR a echipamentelor de muncă supuse regimului de autorizare și de verificare tehnică.

În toate cazurile au fost dispuse măsuri de remediere.