Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea ca elevii și profesorii să revină cât mai rapid la școală în format fizic, însă o astfel de măsură depinde, în mod direct, de contextul epidemiologic în care ne aflăm. Un aspect important îl reprezintă disponibilitatea profesorilor de a se vaccina, dar datele înregistrate până în prezent arată că încă există o reticență a dascălilor față de vaccinul anti-covid.
Nivelul de imunizare a angajaților din sistemul de învățământ stagnează în ultima vreme, în momentul de față circa 150.000 fiind vaccinați împtriva Covid-19, spune ministrul Educației. De asemenea, Cîmpeanu susține că există o “presiune din ce în ce mai mare din partea părinților ca reluarea școlii cu prezență fizică să fie doar cu cadrele didactice vaccinate, iar cele nevaccinate să predea doar online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică”. Ministrul a menționat că aceasta “este doar o ipoteză, e bine să ne gândim la toate ipotezele”, dar că presiunea e mare și justificată.
Aceste afirmații au la bază un chestinar realizat online de Asociația Mame pentru Mame, care arată că peste jumătate din părinții chestionați (56%) nu și-ar lăsa copiii să revină la școală, în prezența unui profesor care nu s-a vaccinat împotriva coronavirusului. În același timp, peste jumătate dintre cei chestionați (58,7%) au declarat că profesorii care nu doresc să se vaccineze ar trebui să țină doar ore online, nu cu prezență fizică, în fața elevilor.
După declarațiile ministrului legate de presiunea venită din partea părinților pentru ca profesorii nevaccinați să predea de acasă, a venit și replica Alianței Părinților care e diferită de ceea ce a scos la iveală sondajul. “Nicio categorie socială nu are dreptul, din punct de vedere moral sau juridic, să exercite asupra altei categorii sociale, presiuni de natură să limiteze acesteia dreptul la muncă, sau la liberă decizie privind sănătatea personală”, afirmă organizația.
Predarea online în cazul celor nevaccinați nu este o opțiune viabilă, transmit, la rândul lor, profesorii.
Ministerul Educației a demarat Campania Națională „Vaccinare și testare pentru învățare!”
Începând din 8 aprilie până în 29 aprilie, în fiecare județ din România, Ministerul Educației organizează conferințe tematice/webinarii la care vor participa reprezentații tuturor unităților și instituțiilor de învățământ. Formatul conferințelor va fi de tip mixt, prin participare fizică și online, cu respectarea normelor legale privitoare la limitarea efectelor pandemiei de COVID-19. Secretarii de stat din Ministerul Educatiei vor fi sustinuți în prezentarea campaniei, în fiecare județ, de specialiști în domeniul medical/epidemiologic.
Scopul principal îl reprezintă informarea elevilor, cadrelor didactice si a părinților cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid-19 prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ și testarea elevilor și a angajaților din sistemul de învățământ, în cazul prezentării unor simptome specifice și a situațiilor în care au fost contacți ai unor cazuri confirmate de infectare.
Totodată, vor fi analizate problemele specifice, de interes pentru elevi și cadre didactice, semnalate la nivelul unităților de învățământ și a inspectoratelor școlare județene/ISMB.
Campania se desfășoară în parteneriat cu Consiliul Național al Rectorilor, Federația Națională Sindicală Alma Mater, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România, Uniunea Națională a Studenților din România, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți si Organizatia ,,Salvati Copiii”.