Pană la finele acestui an şcolar, actorii invăţămantului sălăjean nu vor fi afectaţi de modificările aduse de noua Lege a Educaţiei.
După ce sindicatele au acuzat că Legea Educaţiei Naţionale bulversează sistemul de invăţămant dacă se aplică din 9 februarie, data intrării in vigoare, Ministerul Educaţiei a elaborat un act normativ cu măsurile tranzitorii şi termenele la care anumite reglementări ale legii işi vor produce efectul. Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a transmis conducerilor unităţilor de invăţămant din Sălaj noile norme, potrivit inspectorului şcolar general, Ioan Abrudan. „In termen de opt luni, Ministerul Educaţiei va elabora metodologiile şi normele de aplicare a legii. In acest timp, instituţia are posibilitatea de a elabora măsuri tranzitorii care să evite disfuncţionalităţile intre vechiul text al legii şi noul act normativ. Aceste măsuri pun in evidenţă faptul că sistemul de invăţămant funcţionează pană la 1 septembrie pe baza vechii legislaţii”, a specificat Abrudan.
12 şcoli işi pierd personalitatea juridică
Şeful invăţămantului sălă-jean a declarat că deocamdată planurile cadru de invăţămant şi programa şcolară răman neschimbate, chiar dacă noua lege presupune o reformare integrală a curriculei şcolare. Prima modificare care va intra in vigoare de la inceputul anului şcolar următor se referă la noile criterii de acordare a perso-nalităţii juridice pentru şcoli, după efectivele de elevi. Abrudan a menţionat că aproximativ 12 şcoli işi vor pierde personalitatea juridică de la 1 septembrie, deoarece nu intrunesc numărul de minim de copii şcolarizaţi, respectiv de 300 in cazul şcolilor şi 150 in cazul grădiniţelor, dar că in fiecare comună va trebui să existe cel puţin o unitate de invăţămant cu conducere şi posibilitatea de a elibera acte de studii.
Cadrele didactice cu gradul didactic I şi o vechime de peste 25 de ani vor rămane pană la finele anului cu numărul de ore pe care il au in prezent, iar de anul viitor norma se va mări de la 16 la 18 ore.
Din toamnă, dascăli vor evalua elevii din doi in doi ani pentru a verifica dacă şi-au insuşit cunoştinţele şi deprinderile de bază specifice nivelului şcolar la care se află.
Clasa a IX-a la gimnaziu – peste cinci ani
Noua lege introduce invăţămantul obligatoriu de 10 ani, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a fiind incluse la gimnaziu. Elevii care vor intra anul viitor in clasa a V-a, vor rămane cinci ani la gimnaziu, iar liceul va fi de trei ani. „Unul din elementele de dificultate pe care trebuie să-l rezolve Ministerul este includerea clasei a IX-a in şcolile gimnaziale. Trecerea se va face de la an la an, şi important este că există o resursă de timp de cinci ani, chiar dacă lucrurile nu sunt foarte uşoare”, a subliniat Ioan Abrudan. De asemenea, clasa pregătitoare va deveni obligatorie incepand cu anul şcolar 2012-2013.
„Avem nevoie stringentă ca diplomele de la noi să fie recunoscute in alte ţări. Din acest motiv s-a trecut atat de brusc la invăţămantul obligatoriu de 10 ani”, a conchis şeful invăţămantului sălăjean.