Nimeni nu poate spune că Vlad Voiculescu nu a avut o imagine bună în societatea românească. Omul a fost desemnat fără drept de apel ca un specialist care se luptă cu sistemul, a făcut fapte bune până la vârsta asta cât alții în zece vieți și a ajutat două fete să construiască primul spital privat pentru copiii bolnavi de cancer. O grămadă de plusuri care s-au pus în dreptul lui Vlad Voiculescu, tânăra speranță intrată în politică ca să ne însănătoșească sistemul de sănătate. Și cum faptele bune sunt răsplătite în politica românească, după câțiva ani de activism politic a primit recompensa meritată, respectiv funcția de ministru al Sănătății. Apoi a început războiul cu mafia din sănătate. Singur împotriva tuturor, a avut nevoie de oameni deștepți care să-l ajute și i-a adunat în jurul său. Și dă-i, și luptă, o luptă inegală cu balaurul din sănătatea românilor. A dat tot ce-a putut Vlăduț al nostru, înconjurat de mâna de oameni credincioși, dar balaurul a fost mai puternic și l-a răpus pe vajnicul prinț al dreptății sanitare. Acesta e basmul care ni se vinde acum, post-factum, ca o continuare a campaniei de PR începută în 2016. Și întrebarea care rupe sufletul fanilor lui Vlăduț: de ce a fost sacrificat cel mai bun dintre români?

Sănătatea nu funcționează cu PR

Comentăm de pe margine, ca de obicei. Că nu știm exact ce interese oculte l-au sabotat pe ex ministrul Sănătății. Ni se livrează masiv informații despre cum Vlad Voiculescu s-a luat la trântă cu sistemul, cu mafia transpartinică din Sănătate, că el a vrut să pună pe roate ca să meargă totul strună, dar n-a putut. Că n-a avut timp, că au fost doar trei luni, că ăia erau mai puternici. Care ăia?

Ăia înfierați sunt partenerii de coaliție cu care s-a aliat partidul lui Vlad Voiculescu, cu care s-au purtat negocieri de împărțire a portofoliilor ministeriale și a funcțiilor de numiri politice. Ăia sunt exact cei care te-au pus pe funcție și cu care tu trebuia să colaborezi ca să-ți pui în aplicare ideile de reformă. Ăia sunt oamenii care lucrează în sistem, specialiștii pe care-i avem în sănătate, unii mai buni, alții mai puțin pregătiți, alții neinteresați. Ăia sunt medicii și asistentele care-și fac treaba sau nu, în funcție de pregătirea lor. Și pe ăia ai vrut să-i conduci spre orizonturi mai bune. N-ai reușit, așa că toți fac parte din mafia sănătății, pentru că tu n-ai fost capabil să înțelegi că nu mai ești într-un ONG, ci ai pe mână cel mai important lucru dintr-o societate: sănătatea. Cât timp ai fost și tu pe margine, ca noi, comentatori pasivi care bagă bota prin gard, ai fost beneficiarul unui PR reușit. Ai făcut mai mult muncă de jurnalist de opinie, mai rar de investigații. Și să critici e mult mai ușor decât să construiești. Dar, ghici ce! Sănătatea nu funcționează cu PR, ci cu măsuri concrete și decizii care să împace toate aspectele ce țin de sistem. Da, ăla care de 30 de ani se târâie între subfinanțare, infecții nosocomiale și afaceri dubioase din banii asiguraților. I-ai băgat pe toți în aceeași oală, a corupților, a mafiei, și i-ai obligat să se apere prin respingerea ta. I-ai antagonizat chiar și pe ceilalți pentru care interesul pe zona politică era egal cu zero. Și au răspuns.

În criză sanitară, te joci de-a reformatorul

Că tot suntem pe margine și privim desfășurarea dramei lui Vlad Voiculescu, poate ne gândim și la ce așteptări aveam noi, ăștia neînsemnați, de la orice decident al Sănătății, indiferent cum îl cheamă. Realitatea imediată și sâcâitoare pentru noi e criza sanitară pe care o trecem de mai bine de un an. Da, am înțeles că sistemul sanitar nu a fost pregătit pentru gestionarea crizei, am acceptat bâlbele de început, am avut răbdare cu idioții oficiali care ne spuneau că spirtul nu e bun sau că masca ucide. Și tu, Vlăduț, ai avut timp să culegi într-un an de zile toate problemele astea minore care disfuncționalizează viața noastră de zi cu zi și să le repari în prima zi în care ai devenit șef. Nu am așteptat de la tine să birui mafia din sănătate în primele 100 de zile, ci am așteptat să repari tâmpeniile predecesorilor tăi: să ușurezi birocrația în favoarea celor care se confruntă cu covid-ul, să nu mai obligi la desacralizarea actului de inmormântare pentru că este o treabă importantă pentru spiritualitatea românilor, să nu-i persiflezi pe ăia care, în plină campanie antivaccinistă, înfruntă temerile induse și se duc la vaccin, asumându-și efectele adverse. Chestii din astea care țin de empatie și se pot rezolva din pixul ministrului. În loc de asta, ți-ai băgat picioarele, pe românește, în criza sanitară mondială, că doar nu-ți face ție agenda un virus pandemic. Tu știi una și bună: toți din sănătate sunt hoți și misiunea ta pe pământ e să devii Mesia sănătății românilor. Numai că, atunci când ajungem în spital, nu ne încălzește cu nimic că tu te lupți cu mafia, iar nouă nu ni se dă nici măcar un pahar cu apă, că ești carantinat și personalul medical nu are suficiente costume de protecție ca să fie non-stop lângă tine, suferindul. Până când învingi tu mafia din Sănătate, sunt prea multe victime colaterale ca să mai avem răbdare cu planurile tale pe termen lung. Felicitări pentru ideile programatice, dar ne dor morții și bolnavii de lângă noi.

Ce a făcut ministrul Vlad Voiculescu până acum?

Este o întrebare pe care am pus-o și eu susținătorilor lui Vlad Voiculescu și nu prea am primit răspunsuri mulțumitoare. Totul se învârte în jurul lui ”a spus că face” sau „vrea să facă”. Nimic concret. Și mi-am amintit că am eu un prieten mai slobod la gură care săptămânal punea aceeași întrebare: ce ordin, ce Hotărâre de Guvern a propus Vlad Voiculescu ca să schimbe sistemul sanitar?

Se vântură online faptul că în sfârșit se organizează concursuri pe bune la casele de asigurări de sănătate, cu criterii serioase și care să cearnă profesioniștii de către politruci. Foarte bine. Însă nu sunt primele concursuri organizate. Și cei care cred că în felul acesta se cerne grâul de neghină, să se gândească de două ori: ca să faci un plan de management al instituției respective îți trebuie nu doar experiența din interior, ci și date care nu-s publice. Altfel nu ai nicio șansă să accezi la funcție. Decât dacă faci parte din sistem sau ți se servesc din interior, pe susținere politică, datele respective. Poate chiar componenta întreagă din planul de management. Sau chiar proiectul de management. Așa că te alegi tot cu reprezentanții sistemului cu care clamezi că te lupți sau, mai grav, cu o marionetă pe care o joacă din cifre subalternii. Depolitizare? Mai gândiți-vă o clipă.

Interese pro și contra

Pentru cetățeanul simplu, ca mine, interesul pe sănătate e să am acces la sistem cât mai simplu și să am parte de tratamentele cele mai bune. Indiferent cine este ministru. Însă sunt ilare opiniile vehiculate în masă în online că Voiculescu a deranjat grupuri de interese. În primul rând chiar Voiculescu este parte a unui grup de interese: politice, sanitare. Vine cu promisiuni și deranjează grupurile de interese funcționale. Vrea să le înlocuiască cu alte grupuri de interese care se pliază pe viziunea lui. Când e vorba de bani, buget de sănătate, cheltuire de bani, furnizare de medicamente sau dispozitive medicale, servicii medicale contra cost, adică bani mulți, niciun Voiculescu nu vine fără miza proprie. Este pe bază de cerere și ofertă, iar sănătatea generează cerere masivă. Nu suntem chiar atât de naivi să credem că mașinăria de PR a lui Vlad Voiculescu a fost pe ochi frumoși. Sau poate că suntem. Dar, cât timp ei se ceartă între ei cum își împart foloasele pe sănătate, ghici cine are de pierdut? Eu, care nu sunt fan Voiculescu și tu, care-l aperi din cartierul Traian din Zalău. Pentru ei, inclusiv pentru Vlăduț, suntem niște numere contabilizate în sistemul de asigurări de sănătate și cel mult niște like-uri pe pagina de Facebook.