Pietonii care traversează strada cu ochii în telefonul mobil riscă să fie amendați, conform unui proiect de lege publicat miercuri de Ministerul Afacerilor Interne, care vrea să prevină astfel numărul accidentelor rutiere. Potrivit MAI, în practică s-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere este cauzat de eroarea umană a participanților la trafic. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2019-15 septembrie 2020, au fost înregistrate 1.711 de accidente de circulație grave, având drept cauză principală traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma acestor evenimente, au decedat 457 de persoane și 1.272 de pietoni au fost grav răniți.

Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea legislației rutiere, astfel încât riscul de accidente să se reducă, se arată în proiectul Ministerului de Interne.

În prezent, potrivit art.72 alin.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002, “traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce aceștia s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei, și pentru ceilalți participanți la trafic”

Această asigurare lipsește de cele mai multe ori, întrucât pietonii desfășoară alte activitați care le distrag atenția, precum folosirea telefonului mobil. Așadar, acestora li s-ar putea interzice orice activitate de natură să le distragă atenția la traversare. Folosirea telefonului, fie că se vorbește sau se scriu mesaje – distragere mentală, se ascultă muzică – distragere auditivă sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărțile – distragere vizuală, poate influența într-o mare măsură capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului. Mai mult, distragerea atenției este un factor concurent în producerea accidentelor rutiere chiar și atunci când se traversează pe zebră. Nu de puține ori am auzit, în trafic, “uite cum traversează, nici măcar nu se uită!”

Distragerea cognitivă este cel mai des întâlnită, deoarece vorbind la telefon în timp ce traversezi strada nu mai ești atent la zgomotele din trafic, la semnalele speciale de avertizare sonoră ale ambulanțelor ori ale altor autovehicule cu regim prioritar. Te angajezi în traversare mecanic, fără a conștientiza măcar locul prin care treci strada.

“În contextul necesității existenței acestei asigurări, pentru o mai bună previzibilitate a ceea ce înseamnă prudență în traversarea drumului public în trafic, prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția, atunci cînd se angajează în traversarea drumului public”, precizează documentul.

De altfel, o interdicție similară există deja, însă aceasta se adresează conducătorilor auto. Acestora le este interzis a efectua orice fel de activități de natură a le distrage atenția de la șofat, inclusiv folosirea telefoanelor mobile atunci când se deplasează pe drumurile publice.