Avem un județ frumos, dar nu îl prețuim noi și nu îl prețiesc nici cei care îl tranzitează. Avem toate motivele să facem această afirmație prin simplul fapt că, pe oricare margine de drum privești, gunoaiele ne distrag atenția de la peisajele pe care natura ar vrea să le ofere.

Să nu mai vorbim de malurile văilor sau râurilor, de pădurile pe care le deplângem că-s tot mai puține. De ani de zile se fac campanii periodice de conștientizare asupra protecției mediului, de colectare selectivă a deșeurilor din gospodării, campanii de ecologizare. Dar omul s-a obișnuit să lase în urma sa de călător… deșeuri. În timpul acestor campanii de ecologizare, majoritatea lumii devine egologistă – unii adunând gunoaiele, alții mirându-se și felicitând eforturile lor pe rețelele de socializare. Ca în final deșeurile să fie aruncate din nou pe unde apucă fiecare…

Problema gunoiului aruncat la voia întâmplării nu există doar în mediul urban, unde știm cu toții cum arată punctele de colectare la scurt timp după ce se ridică zilnic deșeurile, sau cum arată Meseșul… Se întâmplă și la sate, doar că… puțin mai grav. Oamenii își duc deșeurile pe malurile apelor, pe câmpuri sau pe marginile drumurilor. Le-o fi mai la îndemână și mai ușor decât să arunce în tomberoanele pe care toate gospodăriile le dețin? Iar pentru cei care tranzitează județul probabil este mai ușor să-și lase urmele bunei-creșteri pe unde apucă, în loc să arunce gunoiul în locurile special amenjate din parcări sau când ajung la destinație.

Nu puțini din cei care recurg la aceste motode de a-și arăta ”respectul” față de ei, față de ceilalți și față de mediu, ajung să se revolte pe rețelele de socializare că avem sate și orașe murdare, că primarii sau instituțiile nu fac și nu dreg. Nu primarii sau instituțiile sunt de vină pentru mizerie și lipsa bunului simț, ci fiecare dintre cei care aleg să infecteze mediul în care trăim cu toții și în care vrem să mai trăim mulți ani de acum încolo. Știm că s-a mai spus și că se știe acest lucru. Dar repetăm deoarece repetiția este mama învățării și vă arătăm prin fotografii ”proaspete” urmele ”civilizației” în Sălaj.

La margine de drum…

Este foarte greu să treci pe un drum din județ, fie el comunal, județean, național sau european, să nu vezi pet-uri, doze de bere, pungi de plastic, hârtii, cartoane și chiar saci menajeri plini! Toate aceste gunoaie i-au încurcat rău pe cei care au ales să le arunce acolo, fără să se gândească la faptul că poate alte sute de oameni care străbat acele locuri sunt deranjați de ceea ce văd, ca să nu punem la socoteală răul pe care îl fac mediului și cum pun sănătatea celorlalți în pericol.

Popasurile, focare de infecție…

Pe fiecare cale rutieră există locuri special amenajate pentru popasurile călătorilor. Doar că în cele mai multe locuri găsim gunoaie în loc de spații pentru a lua masa sau în care șoferii se pot odihni puțin. Un astfel de loc, devenit focar de infecție, l-am găsit ușor pe DN 1 H, în apropierea podului de la Ciocmani. Deși locul este superb, la marginea pădurii, urmele ”civilizației” anului de grație 2021 sunt dureroase. Aerul curat al pădurii a dispărut, mirosul gunoaielor devenid deja insuportabil, deși nici măcar nu sunt temperaturi de multe grade peste zero! Ne întrebăm, retoric, cum va putea cineva opri acolo în perioadele în care va fi cald afară. Oricum, peisajul este dezolant și nu-ți vine să murdărești nici măcar roțile mașinii intrând în refugiu, d-apoi tălpile picioarelor…

Malurile apelor, bătaia de joc a oamenilor

Indiferent la care cursuri de apă din Sălaj facem referire, toate suferă din cauza greutății deșeurilor aruncate de oameni. Zilele trecute, pe Valea Almașului au găsit comisarii Gărzii de Mediu Sălaj o cantitate importantă de deșeuri aruncate, dar e numai un loc din multe altele.

Nici Someșul nu scapă, cum nu scapă nici Valea Zalăului, Valea Agrijului sau toate cursurile de apă. Până când, nu știm. Se pare că oamenii care recurg la gestul de a runca deșeuri pe unde apucă chiar nu conștientizează efectele. Unii, nu mulți, investesc bani, timp și efort și adună periodic gunoaie. Până se vor sătura unii să arunce, iar ceilalți să adune. Degeaba se dau amenzi, degeaba primăriile și administrațiile accesează fonduri și programe pentru mediu. Întâi ar trebui să investim în a civiliza fiecare cetățean.